Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV noteiks jaunas sankcijas Krievijai, vēršoties pret uzņēmumiem, kas veic piegādes Sīrijas valdībai, svētdien pavēstīja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.

Sankcijas tiks ieviestas saistībā ar apsūdzībām, ka Sīrijā, kas ir Krievijas sabiedrotā, noticis uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem.

Jaunās sankcijas "tiks vērstas tieši pret jebkāda veida uzņēmumiem, kas veic darījumus ar [Sīrijas prezidentu Bašaru al] Asadu un ķīmisko ieroču izmantošanu saistītām iekārtām," intervijā telekanāla CBS pārraidei "Face the Nation" sacīja Heilija.

"Jūs redzēsiet, ka Krievijai tiks noteiktas sankcijas. [Finanšu] ministrs [Stīvs] Mnučins par to paziņos pirmdien, ja viņš to jau nav izdarījis," norādīja diplomāte.

Rietumvalstis apgalvo, ka 7.aprīlī uzbrukumā Dumā, netālu no Damaskas, esot lietotas ķīmiskas vielas, visticamāk hlors un zarīns, un ka uzbrukumā dzīvību zaudējuši vismaz 40 mierīgie iedzīvotāji.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija kategoriski noliedz, ka šāds uzbrukums būtu noticis, skaidrojot, ka vēstis par it kā notikušo uzbrukumu izplatījuši nemiernieki, lai izprovocētu Rietumu uzbrukumu Sīrijai.

Svētdien Dumā izmeklēšanu sāk starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) inspektori, pavēstīja Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Aimans Susans. Izmeklēt apsūdzības par ķīmisko uzbrukumu Dumā OPCW uzaicināja Sīrijas valdība.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!