Foto: EPA/LETA
ASV parlamenta apakšpalāta Kongress pastiprinājusi sankcijas pret Baltkrieviju, saistībā ar vardarbīgo vēršanos pret opozīciju, rosinot Minskā nerīkot Pasaules čempionātu (PČ) hokejā.

Kongresa deputāti paplašināja to personu sarakstu, kuriem liegtas ASV vīzas, kā arī noteica jaunas finanšu sankcijas. Paplašinātās sankcijas tiek vērstas ne tikai pret valsts līderiem un varas pārstāvjiem, bet arī pret drošības dienestu amatpersonām, kas iesaistītas pērn decembrī notikušajā protestu apspiešanā.

ASV aicina Starptautisko Hokeja Federāciju atteikties no plāniem 2014.gada Pasaules čempionātu hokejā rīkot Minskā, jo tik plaša mēroga pasākums ļautu valsts prezidentam Aleksandram Lukašenko nostiprināt savu režīmu kā likumīgi atzītu varu.

Likums, ko jau iepriekš apstiprināja arī ASV parlamenta augšpalāta Senāts, paredz, ka sankcijas netiks atceltas līdz laikam, kamēr Baltkrievija neatbrīvos visus pērn protestu laikā aizturētos cilvēkus.

ASV sankcijas paplašināja pēc pirmdien notikušās demonstrācijas apspiešanas Minskas centrā. Baltkrievijas policija aizturēja desmitiem aktīvistu, kas mēģināja sarīkot nesankcionētu protesta akciju tieši gadu pēc tam, kad apšaubāmā veidā valsts prezidenta amatā tika pārvēlēts Aleksandrs Lukašenko.

Arī Eiropas Savienība (ES) jau kopš februāra noteikusi ieceļošanas aizliegumu Eiropas Savienībā Lukašenko un vēl gandrīz 190 Baltkrievijas amatpersonām, kā arī bija iesaldējusi šo amatpersonu aktīvus. Šāds lēmums pieņemts pēc 19. decembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kad varas iestādes vardarbīgi apspieda opozīciju. ES sankcijas paplašināja pēc Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" ("Pavasaris") vadītāja Aļesjas Beļacka notiesāšanas novembrī.

Pērn 19. decembrī pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atkārtoti uzvarēja Lukašenko, Minskas centrā izcēlās masu nekārtības, apmēram 50 tūkstošiem opozīcijas pārstāvju protestējot pret valdošo režīmu. Vairāk nekā 700 cilvēku tika aizturēti, vairāk nekā 40 no viņiem jau ir notiesāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!