Foto: Reuters/Scanpix
Ņujorkas tiesa pirmdien piesprieda cietumsodu diviem izraēliešiem par sarežģītu starptautiskas loterijas shēmu, ar kuras palīdzību no gados veciem amerikāņiem izkrāpti iekrājumi astoņu miljonu dolāru (gandrīz sešu miljonu eiro) apmērā.

ASV apgabala tiesnese Loreta Preska piesprieda 12 gadu cietumsodu Avi Ajahem un 13 gadus Jaronam Baram pēc tam, kad viņi atzina savu vainu četru gadu ilgā pasta un telefoniskā krāpšanā.

ASV prokurori apgalvoja, ka abi apsūdzētie bijuši galvenie 12 cilvēku grupā, kas, atrazdamies Izraēlā, no amerikāņiem izkrāpa vairāk nekā astoņus miljonus dolāru un nelegāli tos novirzīja uz banku kontiem Kiprā, Izraēlā un Ugandā.

Ņujorkas galvenais federālais prokurors Prīts Bharara paziņoja, ka tā bijusi "plēsonīga" grupa, kas apkrāpusi tieši vecāka gada gājuma amerikāņus, melojot, ka viņi uzvarējuši loterijā.

"Izmantojot upuru finansiālās nodrošinātības sapņus, Ajahe un Bars izkrāpa viņiem lielu daļu mūža ietaupījumu," norādīja Bharara.

"Tagad Ajahe un Bars pavadīs lielu daļu sava mūža ieslodzījumā," viņš piebilda.

No 2005.gada līdz 2009.gadam apsūdzētie zvanīja ASV iedzīvotājiem, kuri piedalījās totalizatoru loterijās un apgalvoja, ka viņi ir vinnējuši ievērojamu naudas summu. Tomēr, lai iegūtu vinnestu, bijis nepieciešams samaksāt tūkstošus, dažreiz pat simtus tūkstošu, lai segtu papildu izmaksas un nodokļus. Šādi izkrāptā summa sasniedz vairāk nekā astoņus miljonus dolāru.

Lai vieglāk apkrāptu upurus, viņi izmantoja pašizgudrotus Ņujorkas juristu uzņēmumu nosaukumus, kā arī segvārdus un zvanu pāradresēšanu, lai noslēptu, ka patiesībā atrodas Izraēlā.

Viņi upuriem pat nosūtīja puķes un dāvanas, lai "apsveiktu" viņus ar iegūto laimestu un vēl vairāk iegūtu viņu uzticību.

Tiesnese arī lēma, ka Ajahem un Baram tiek konfiscēti 8,2 miljoni dolāru un jāatlīdzina 8,2 miljonu dolāru zaudējumi.

No 12 aizturētajiem 11 tika 2009.gada jūlijā arestēti Izraēlā un tad izdoti ASV.

Pēdējo bandas locekli aizturēja Ņuarkas starptautiskajā lidostā Ņūdžersijā, kad viņš mēģināja iekāpt lidmašīnā uz Izraēlu.

Visi 12 apsūdzētie atzina savu vainu.

Septiņiem apsūdzētajiem jau ir piespriesti mazāki cietumsodi, un trīs vēl gaida spriedumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!