Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas ārlietu ministrs Kins Gaņs brīdinājis par iespējamu konfliktu, ja ASV turpinās savu "pārgalvīgo" pieeju attiecības ar Pekinu, raksta "Sky News".

Gaņs sacīja, ka pieaugošā spriedze starp abām lielvarām ir Vašingtonas vaina.

Ķīnas jaunais ārlietu ministrs savulaik pats bijis vēstnieks ASV. Viņš apsūdzēja ASV mēģinājumos apspiest un ierobežot Ķīnu, nevis konkurēt, ko viņš raksturoja kā "neapdomīgu azartspēli", kas apdraud globālo drošību.

"Ja ASV nenospiedīs bremzes un turpinās braukt pa nepareizo ceļu, nekāda veida aizsargmargas nevarēs novērst nobraukšanu no sliedēm, kas kļūs par konfliktu un konfrontāciju," brīdināja Gaņs.

ASV prezidents Džo Baidena administrācija ir ieņēmusi stingru nostāju pret Ķīnas līdera Sji Dzjiņpina režīmu. Vašingtona ar bažām raugās uz tuvajām attiecībām starp Pekinu un Maskavu, kā arī Ķīnas mēģinājumiem graut Taivānas suverenitāti. Pagājušajā mēnesī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens brīdināja, ka gaidāmas "sekas", ja Pekina dos ieročus Krievijai, un Baidens ir solījis "aizstāvēt Taivānu" Ķīnas iebrukuma gadījumā.

Gaņs noliedza, ka Maskavai būtu sūtīti ieroči, un uzstāja, ka Ķīna joprojām ir gatava veikt nepieciešamos pasākumus, lai panāktu "atkalapvienošanos" ar Taivānu, neskatoties uz to, ka Taipeja stingri iebilst pret ciešākām saitēm ar Pekinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!