ASV Aizsardzības ministrija ir devusi rīkojumu pārskatīt militārās attiecības ar Ķīnu, tomēr šis rīkojums nav aizkavējis ASV tehnisko speciālistu darbu, kas Hainanas salā inspicē avarējušo izlūklidmašīnu EP-3, ceturtdien paziņoja ASV amatpersonas.
Amerikāņu lidmašīnas inspicēšana sākās trešdien neilgi pirms tam, kad ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds deva rīkojumu pārskatīt ASV militārās attiecības ar Ķīnu. Pagaidām nekas neliecina, ka Ķīna uz to būtu atbildējusi, pārtraucot lidmašīnas inspicēšanu vai mainot tās nosacījumus, informēja ASV jūras kājnieku korpusa majors Šons Gibsons, kurš ir ASV armijas Klusā okeāna štāba preses sekretārs.

Trešdien tehniskie speciālisti no aviācijas uzņēmuma "Lockheed Martin" arestētajā lidmašīnā pavadīja aptuveni četras stundas, pavēstīja Pentagona preses sekretārs Braiens Vitmens Vašingtonā.

Ceturtdien tehniķi plāno turpināt inspekciju, bet pagaidām nav zināms, vai viņi jau ir ķērušies pie darba, jo viņi atsakās runāt ar žurnālistiem Hainanā.

Ramsfelds paziņoja, ka pagaidām nav skaidrs, vai lidmašīna varēs lidot uz ASV, vai arī to būs jāsadala pa detaļām un jāved mājās ar kuģi vai transporta lidmašīnām.

1.aprīlī izlūklidmašīna, veicot regulāru izlūkošanas misiju, sadūrās ar Ķīnas iznīcinātāju. Pēc sadursmes iznīcinātājs nogāzās un tā pilots tiek uzskatīts par bojāgājušu. EP-3 veica piespiedu nolaišanos Hainanas salā, kur tās 24 cilvēku lielā apkalpe 11 dienas tika aizturēta.

Incidents izraisīja saspīlējumu Ķīnas un ASV diplomātiskajās attiecībās.

Pagaidām ir zināms, ka amerikāņu lidmašīnai sadursmē bojāts priekšgals un vismaz viens no četriem dzinējiem.

Ramsfelds deva rīkojumu pārskatīt militārās attiecības ar Ķīnu trešdien pēc tam, kad Pentagons nāca klajā un pēc tam atsauca paziņojumu par militāro attiecību pārtraukšanu ar Pekinu. Pentagona amatpersonas atzina, ka sākotnējā paziņojumā kļūdaini interpretēts Ramsfelda nodoms pārskatīt katru ASV un Ķīnas militāro sadarbības jomu.

Pentagons jau iepriekš bija informējis par plāniem pārskatīt attiecības ar Ķīnu.

ASV un Ķīnas attiecībās ir piedzīvoti vairāki kritumi un kāpumi. Pentagons pārtrauca militārās attiecības ar Ķīnu 1989.gadā pēc slaktiņa Tjaņaņmeņas laukumā.

1996.gadā abu valstu attiecību normalizēšanos iztraucēja tas, ka Ķīna sarīkoja raķešu šaušanas mācības netālu no Taivānas.

1999.gadā Ķīna uz vairākiem mēnešiem pārtrauca militārās attiecības ar ASV pēc tam, kad amerikāņu lidmašīnas aviācijas uzlidojuma laikā Dienvidslāvijai sagrāva Ķīnas vēstniecības ēku Belgradā. Pekina joprojām neatzīst ASV paskaidrojumus, ka tā bijusi kļūda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!