Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Pārstāvju palāta trešdien nobalsojusi par komisijas izveidošanu, kas izmeklēs 6. janvāra Kapitolija dumpi, vienlaikus izskanot republikāņu vadības iebildumiem pret šo ieceri.

Dienu pēc tam, kad Pārstāvju palātas republikāņu līderis Kevins Makartijs bija izteicies pret komisiju, arī Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels pauda iebildumus.

Tomēr Pārstāvju palāta ar 252 balsīm pret 175 nobalsoja par desmit locekļu komisijas izveidi. Predzēts, ka komisijā būs gan republikāņi, gan demokrāti. 35 republikāņi balsoja pretēji partijas vadības nostājai un šajā jautājumā balsoja kopā ar demokrātiem.

"Komisija ir izveidota, lai strādātu, un tā būs depolitizēta, un tā sasniegs rezultātus, kas mums ir vajadzīgi," uzrunājot Pārstāvju palātas kolēģus, sacīja republikāņu kongresmenis Džons Katko, kas strādāja kopā ar demokrātiem pie vienošanās par komisiju.

Makonels vēl šonedēļ sacīja, ka piekrīt komisijas izveidošanas idejai, ja tās struktūrā tiks veiktas izmaiņas, tomēr trešdien iestājās pret ieceri, to dēvējot par nelīdzsvarotu.

Senators atgādināja par joprojām notiekošo kriminālizmeklēšanu, kuras gaitā aizturēti vairāk nekā 400 cilvēku, un norādīja, ka jaunā komisija radīs nevajadzīgu uzdevumu pārklāšanos.

Ar likumdošanas aktu paredzēts izveidot komisiju, kurā būtu pieci demokrāti un pieci republikāņi. Abām pusēm būtu vienlīdzīgas pilnvaras izsaukt lieciniekus.

Tomēr Makonela iebildumi nozīmē, ka priekšlikuma apstiprināšana Senātā varētu būt sarežģīta.

Daži republikāņi norādījuši, ka komisija tiks izmantota, vienīgi lai nomelnotu eksprezidentu Donaldu Trampu.

Citi rosināja, ka komisijas pilnvarām jābūt plašākām un tai būtu jāizmeklē arī vardarbība kustības "Black Lives Matter" (BLM; "Melnādaino dzīvēm ir nozīme") pagājušā gada protestu laikā, tomēr Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi šādu priekšlikumu noraidīja.

Jau vēstīts, ka vairāki simti toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju 6.janvārī Vašingtonā iebruka Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu demokrāta Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Sadursmju gaitā tika raidīti šāvieni, un vardarbībā pieci cilvēki zaudēja dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!