Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Pārstāvju palāta, kurā vairākums ir demokrātiem, ceturtdien rīkos balsojumu, lai neļautu prezidentam Donaldam Trampam sākt karu ar Irānu, trešdien paziņoja palātas spīkere Nensija Pelosi.

Pelosi sacīja, ka demokrāti rīkosies, jo viņu bažas netika remdētas preses konferencē kongresmeņiem aiz slēgtām durvīm, kuru trešdien sarīkoja valsts sekretārs Maiks Pompeo un citas augstākās amatpersonas.

"Prezidents ir licis saprast, ka viņam nav sakarīgas stratēģijas, kā saglabāt amerikāņu tautu drošībā, panākt deeskalāciju ar Irānu un nodrošināt stabilitāti reģionā," teikts Pelosi paziņojumā.

"Mūsu bažas neremdēja prezidenta nepietiekamais paziņojums saskaņā ar Kara pilnvaru likumu un administrācijas šodienas preses konference," sacīja Pelosi.

Saskaņā ar 1973.gadā pieņemto Kara pilnvaru likumu Baltā nama administrācijai ir jāinformē Kongress par nozīmīgām militārām darbībām, bet Tramps neparastā kārtā ir paturējis slepenībā savu loģisko pamatojumu bezpilota lidaparāta raķešu triecienam, kurā pagājušajā piektdienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Pelosi sacīja, ka Kongresa apakšpalāta tāpēc rīkos balsojumu saskaņā ar šo likumu, lai ierobežotu Trampa spēju karot pret Irānu.

Viņa sacīja, ka Pārstāvju palāta drīz varētu apsvērt arī iespēju atcelt spēka lietošanas atļauju, kas Baltajam namam tika dota pēc 2001.gada 11. septembra teroraktiem. Trīs Vašingtonas administrācijas pēc kārtas ir atsaukušās uz šo atļauju kā likumīgu pamatojumu dažādām militārām darbībām islāma pasaulē.

Jebkuram mēģinājumam iegrožot Trampu gan ir mazas izredzes tikt pieņemtam Kongresa augšpalātā Senātā, kur vairākums ir republikāņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!