ASV Pārstāvju palāta trešdien ar ievērojamu balsu pārsvaru nobalsoja par 6,4 miljardu dolāru (3,33 miljardu latu) piešķiršanu Afganistānai attīstības, ekonomikas un drošības nostiprināšanai.
Ar 406 ''par'' un desmit balsīm ''pret'' apstiprinātais Afganistānas brīvības un atbalsta likums arī paredz ASV valdības koordinatora iecelšanu, kurš strādās pie valstī plaukstošās narkotiku tirdzniecības apkarošanas.

Likums paredz 6,4 miljardu dolāru piešķiršanu no 2008.fiskālā gada līdz 2010.gadam. 2008.gadā būs pieejami tikai nedaudz vairāk par diviem miljardiem dolāru.

"ASV nepametīs Afganistānu," sacīja Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Toms Lantoss. "Pasaule uz mums skatās, vai mums ir apņēmība cīnīties pret Afganistānu apdraudošajiem teroristu spēkiem un palīdzēt šai valstij saglabāt drošību un stabilitāti."

Saskaņā ar šo likumu prezidentam Džordžam Bušam būs jāizstrādā plaša narkotiku apkarošanas un drošības stratēģija Afganistānai un jāziņo Kongresam par progresu dauzās jomās.

Lai cīnītos pret narkotiku tirdzniecību Afganistānā, likums arī satur draudus apturēt ASV palīdzību vietējām vai provinču valdībām, ja tiks konstatēta amatpersonu saistība ar narkotiku tirdzniecību vai terorismu.

"Narkotiku tirdzniecība ļauj mūsu ienaidniekiem Afganistānā iegādāties ieročus, ar kuriem tie nogalina mūsu karavīrus, un korumpē Afganistānas valdību," sacīja republikāņu pārstāve Ārlietu komitejā Ileana Rosa-Lehtinena. "Briesmas, ar kurām mēs saskaramies Afganistānā, ir nedalāmi saistītas ar amerikāņu tautas drošību. Afganistānā tika izplānoti un vadīti 11.septembra uzbrukumi mums."

Pagaidām nav skaidrs, kad likumprojekts nonāks pie Buša, jo Senātam vēl jāizskata tā sava versija un pagaidām tā darba grafiks ir noslogots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!