ASV Pārstāvju palāta otrdien ar pārliecinošu vairākumu nobalsoja par likumprojektu, kas palestīniešu pašpārvaldi klasificē kā "teroristu patvērumu" un vēl vairāk ierobežo palīdzību palestīniešiem.
Pārstāvju palātā 361 likumdevējs nobalsoja par likumprojektu, 37 - pret to. Likumprojekta atbalstītāji norāda, ka tas ir nepieciešams, lai bloķētu ASV palīdzību palestīniešu kaujinieku grupējumam "Hamas", kas vada palestīniešu pašpārvaldi.

Balsojums sakrīt ar Izraēlas premjerministra Ehuda Olmerta vizīti Vašingtonā, kuras laikā paredzēts apspriest, kā mazināt humāno krīzi palestīniešu teritorijās, kuru izraisīja starptautiskās sabiedrības palīdzības apturēšana.

Buša administrācija atzīst, ka jaunais likumprojekts var bloķēt prezidenta mēģinājumus sniegt palīdzību palestīniešiem, arī apejot "Hamas".

Pārstāvju palātas likumprojekts pilnībā apturēs jebkādu tieši un netiešu ASV palīdzību palestīniešu pašpārvaldei, izņemot palīdzību, kas nepieciešama "vissvarīgāko cilvēku vajadzību apmierināšanai", un šāda palīdzība katrā atsevišķā gadījumā jāapstiprina ASV Kongresam.

Tas ierobežo arī amerikāņu nevalstisko organizāciju sniegto palīdzību palestīniešiem un diplomātiskos kontaktus ar "Hamas" pārstāvjiem.

Likums palestīniešu pašpārvaldi nosauc par "teroristu patvērumu", kā arī aizliedz ASV iebraukt palestīniešu pašpārvaldes vai tās struktūrvienību amatpersonām.

Palestīniešu prezidenta Mahmuda Abasa padomnieks Nabils Abu Rudeinē amerikāņu likumdevēju soli vērtēja kā "kaitīgu miera procesam", norādot, ka tas "apdraud starptautiskos centienus mazināt palestīniešu tautai uzlikto blokādi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!