Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Kongresa apakšpalātas jeb Pārstāvju palātas deputāti pārliecinoši atbalstījuši rezolūciju, kurā par genocīdu atzīta masveida armēņu noslepkavošana, kuru 20. gadsimta sākumā veica Osmaņu impērija, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Rezolūciju atbalstīja 405 deputāti, pret to iestājas tikai 11. Šī ir pirmā reize, kad šādu jautājumu izskatījusi visa Pārstāvju palāta, atzīmē medijs. Iepriekšējie mēģinājumi to darīt nav bijuši sekmīgi, jo pastāvēja bažas, ka tas varētu pasliktināt attiecības ar Turciju, kura cita starpā ir arī NATO dalībvalsts.

Turcija noliedz, ka notikusi sistemātiska armēņu slepkavošana Pirmā pasaules kara laikā. Turcijas paudusi neapmierinātību par šo Pārstāvju palātas lēmumu un ārlietu ministrs Melvuts Čavašolu to nodēvēja par spēkā neesošu. Trešdienas rītā uz pārrunām izsaukts ASV vēstnieks Turcijā.

Armēnija norāda, ka laika posmā no 1915. līdz 1917. gadam nogalināti 1,5 miljoni armēņu. Turcija uzskata, ka mirušo skaits ir mazāks – aptuveni 300 000. Starptautiskā genocīda zinātnieku asociācija apgalvojusi, ka kopējais mirušo skaits pārsniedz miljonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!