Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Pārstāvju palāta ceturtdien pieņēmusi rezolūciju, oficiāli noformējot jau uzsākto impīčmenta izmeklēšanu pret prezidentu Donaldu Trampu.

"Šodien palāta sper nākamo soli uz priekšu, lai mēs noteiktu procedūras atklātām sēdēm palātas Izlūkošanas komitejā, lai sabiedrība pati varētu redzēt faktus," īsi pirms balsojuma pavēstīja Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

Demokrātu kontrolētās Pārstāvju palātas deputāti balsoja lielākoties atbilstoši partijas piederībai, rezolūciju pieņemot ar 232 balsīm pret 196. Ar rezolūciju tiek noteikti nākamie soļi impīčmenta izmeklēšanā pret Trampu. Tā arī ļauj Trampa juristiem izvaicāt lieciniekus.

Līdz ar rezolūcijas pieņemšanu izmeklēšana kļūs publiska, ļaujot sabiedrībai televīzijas tiešraidē skatīties pret Trampu sniegtās liecības. Pārstāvju palātas Izlūkošanas komiteja, kas līdz šim vadīja izmeklēšanu, rīkos atklātas sēdes, informēs par lieciniekiem un dokumentāliem pierādījumiem un ļaus republikāņiem apstrīdēt lietu pret Trampu.

Ja lieta pret Trampu tiks uzskatīta par pietiekami spēcīgu, Pārstāvju palātas Tieslietu komiteja noformēs oficiālas apsūdzības pret prezidentu, par kurām tad būs jābalso Pārstāvju palātai.

Šis process varētu tikt pabeigts līdz gada beigām. Tiek prognozēts, ka Pārstāvju palāta nobalsos par impīčmentu un tad jautājums par Trampa atcelšanu no prezidenta amata tiks nodots Senātam, kurā vairākums ir Trampa republikāņiem.

Tramps īsi pēc balsojuma tviterī pavēstīja, ka pret viņu izvērstas "lielākās raganu medības Amerikas vēsturē".

Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Trampa politiskā pretinieka Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Izmeklēšanu veic trīs Pārstāvju palātas komitejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!