Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta trešdien pieņēma aizsardzības izdevumu likumprojektu 738 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ietver sankcijas pret Krievijas gāzesvadu "Nord Stream 2" un "Turkstream" projektiem.

Domājams, ka šīs sankcijas saasinās saspīlējumu ASV attiecībās ar Vāciju un Turciju, jo minētie gāzesvadi ir iecerēti Krievijas dabasgāzes transportēšanai uz šīm valstīm. ASV uzskata, ka šie gāzesvadi padarīs Eiropu atkarīgu no Krievijas energoresursiem, radot draudus nacionālajai drošībai.

Saskaņā ar pieņemto likumprojektu, "Nordstream 2", kas paredzēts Krievijas dabasgāzes transportēšanai pa Baltijas jūru uz Vāciju, ir "piespiešanas un politiskas sviras līdzeklis", kas vājinās ASV attiecības ar Vāciju un Eiropu.

"Turkstream" paredzēts gāzes transportēšanai pa Melno jūru uz Turciju un, iespējams, arī uz Austrumeiropu.

Sankcijas tiks vērstas pret kuģiem, kas iesaistīti šo gāzesvadu izbūvēšanā, vai pret ārvalstu pilsoņiem, kas palīdz šiem kuģiem. Tās tiks noteiktas uz pieciem gadiem.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka viņš parakstīs šo likumprojektu, ja to līdz nedēļas beigām apstiprinās arī Senāts.

Šis aizsardzības izdevumu projekts arī oficiāli neļauj Turcijai saņemt ASV iznīcinātājus F-35, jo Ankara nolēmusi iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!