Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Pārstāvju palātas demokrātu kongresmeņi šonedēļ sarīkos Pārstāvju palātas balsojumu, lai oficiāli noformētu jau uzsākto impīčmenta izmeklēšanu pret prezidentu Donaldu Trampu, pirmdien ziņoja ASV mediji.

Pārstāvju palātā tiks ierosināts balsojums par attiecīgu rezolūciju, vēstulē demokrātu kongresmeņiem rakstīja palātas spīkere Nensija Pelosi. Viņas vēstulē teikts, ka šī rezolūcija "apstiprina notiekošo, pastāvošo izmeklēšanu, kuru pašlaik veic mūsu komitejas kā daļu no šīs impīčmenta izmeklēšanas".

Pelosi arī rakstīja, ka šī rezolūcija nosaka procedūru tālākiem izmeklēšanas soļiem un "likvidēs jebkādas šaubas par to, vai Trampa administrācija var aizturēt dokumentus, nepieļaut liecinieku liecības, neņemt vērā pienācīgi pilnvarotas pavēstes, vai turpināt likt šķēršļus Pārstāvju palātai".

Pelosi izteikumus pirmdien nosūtītajā vēstulē citēja telekanāls "NBC News" un citi ASV ziņu mediji. Tie arī ziņoja, ka šis balsojums notiks ceturtdien.

Baltā nama preses sekretāre Stefānija Grišema nāca klajā ar paziņojumu, ka Baltais nams nevar pilnīgi komentēt šo vēstuli, kamēr nav iepazinies ar tās tekstu.

Viņa tomēr piebilda, ka Pelosi "beidzot atzīst to, ko pārējā Amerika jau zināja - ka demokrāti veic neapstiprinātu impīčmenta procedūru, atsakoties nodrošināt prezidentam taisnīgu procesu, un viņu slepenās, šaubīgās liecību uzklausīšanas aiz slēgtām durvīm ir pilnīgi un neatgriezeniski neleģitīmas".

Republikāņi nedēļām ilgi bija aicinājuši rīkot oficiālu Pārstāvju palātas balsojumu šajā jautājumā.

"Ir pagājušas 34 dienas, kopš Nensija Pelosi vienpusēji paziņoja par savu impīčmenta izmeklēšanu," tviterī pavēstīja Pārstāvju palātas republikāņu mazākuma līderis Kevins Makartijs. "Šodienas kāpšanās atpakaļ ir atzīšanās, ka šis process ir bijis paviršs jau no paša sākuma."

Pieminot Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāju Adamu Šifu, Makartijs tvītoja, ka "republikāņi neleģitimizēs Šifa/Pelosi blēdīgo impīčmentu".

Baltā nama administrācija šomēnes vēstulē demokrātu līderiem rakstīja, ka nesadarbosies ar uzsākto impīčmenta izmeklēšanu.

Demokrātu kontrolētās Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Trampa politiskā pretinieka Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Izmeklēšanu veic trīs Pārstāvju palātas komitejas, īpaši Šifa vadītā Izlūkošanas komiteja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!