Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Pārstāvju palātas Izlūkošanas komiteja pirmdien paziņojusi, ka izmeklēšanā par Krievijas jaukšanos 2016. gadā notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās nav atklājusi nekādu sadarbību starp prezidenta Donalda Trampa kampaņu un Krieviju.

Komiteja, kurā dominē republikāņi, secinājusi, ka Krievija ir iejaukusies ASV prezidenta vēlēšanās, bet noraidījusi pieņēmumu, ka Maskava centusies atbalstīt Trampu cīņā par ASV prezidenta amatu, lai gan ASV izlūkdienestu amatpersonas 2017. gada janvārī nonāca pie šāda secinājuma.

"Mēs neesam atraduši nekādus pierādījumus par slepenu norunu vai sazvērestību starp Trampa kampaņu un krieviem," paziņojuši republikāņi, kuri vada komiteju. Viņi norādījuši, ka secinājumi sakrīt ar izlūkošanas dienestu secinājumiem, izņemot pieņēmumu, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins atbalstījis Trampa kandidatūru.

Komiteja vainojusi iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas administrāciju, ka tā nav apturējusi Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās.

"Pēc vairāk nekā gada komiteja ir pabeigusi savu (..) izmeklēšanu un tagad strādās pie ziņojuma pabeigšanas," paziņoja komitejas vadītājs Devins Nūness.

"Mēs ceram, ka atklājumi un rekomendācijas būs noderīgas drošības (..) uzlabošanai 2018.gada vidustermiņa vēlēšanās," viņš piebilda. Republikāņu paziņojums ir sadusmojis demokrātus, kuri vēlas intervēt vairāk liecinieku un dziļāk izpētīt Trampam un viņa padomnieku saites ar Krieviju.

Komitejas loceklis demokrāts Ādams Šifs sacīja, ka komiteja ar šādu paziņojumu nākusi klajā, jo sajutusi spiedienu no Baltā nama, un nodēvēja Nūnesa izmeklēšanu par "fundamentāli nenopietnu".

Šifs sacīja, ka viņi daudz uzzinājuši par "neskaitāmām tikšanās reizēm, sarunām un komunikāciju starp Trampa kampaņas amatpersonām un krieviem, ko Trampa administrācija sākotnēji noliedza".

"Ja krieviem ir ietekme pār Savienoto Valstu prezidentu, vairākums vienkārši izlēmis, ka nevēlas par to zināt," sacīja Šifs.

Tomēr Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas secinājumi vēl nepieliek punktu lietai par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā. Šo jautājumu joprojām izmeklē Senāta Izlūkošanas komiteja, kurā republikāņi un demokrāti sadarbojas ciešāk, un Tieslietu ministrijas īpašais prokurors Roberts Millers.

Millers arī pēta, vai Tramps nav mēģinājis kavēt izmeklēšanu, un mediji ziņo, ka viņš apspriežas ar Baltā nama advokātiem, vai prezidents piekritīs nopratināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!