Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps parakstījis rīkojumu, kas paredz, ka Savienotās Valstis pārtrauc īpašās ekonomiskās attiecības ar Honkongu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Lēmums pieņemts neilgi pēc tam, kad Ķīna ieviesa jauno drošības likumu Honkongā. Šī likuma kritiķi norāda, ka tagad būtiski ierobežotas ir brīvības, kuras pastāvēja Honkongā, bet ne Ķīnas kontinentālajā daļā.

Tramps norādīja, ka ASV attieksme pret Honkongu tagad būs tāda pati kā pret Ķīnu. "Nekādas īpašās privilēģijas, nekādas īpašās attieksmes ekonomikā un nekāda sensitīvo tehnoloģiju eksporta," turpmāko ekonomisko sadarbību ar Honkongu raksturoja Baltā nama saimnieks.

Tāpat prezidents paziņoja, ka parakstījis "Honkongas Autonomijas aktu", kuru šomēnes vienbalsīgi atbalstīja Kongress. Šis likums ļauj ieviest sankcijas pret ārvalstu personām, organizācijām un finanšu institūcijām, kuras piedalās Honkongas autonomijas ierobežošanā. "Šis likums manai administrācijai dod jaunus jaudīgus instrumentus, lai sauktu pie atbildības personas un vienības, kas iesaistītas Honkongas brīvības dzēšanā," preses konferencē sacīja Tramps.

Ķīna jaunākos ASV prezidenta lēmumus kritizē un sola uz tiem atbildēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!