Foto: AFP/Scanpix

ASV pirmdien paziņojušas, ka pārtrauc diplomātiskos sakarus ar Krieviju jautājumos par Sīriju, vēsta aģentūra "Associated Press".

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien, 28. septembrī, draudēja pārtraukt sadarbību ar Krieviju, ja Maskava "nespers tūlītējus soļus", lai pārtrauktu uzbrukumus Alepo. Jau nākamajā dienā Krievija paziņoja, ka turpinās savu uzlidojumu kampaņu Sīrijā.

"Šo lēmumu nebija viegli pieņemt, taču Krievija nav spējusi pildīt tās apņemšanos," diplomātisko sakaru pārtraukšanu komentēja ASV Valsts departamenta pārstāvis Džons Kirbijs.

ASV diplomāti pārtrauc sarunas ar Krieviju par iespējām atdzīvināt 9. septembra vienošanos, kas tika panākta starp ASV valsts sekretāru Džonu Keriju un Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien devis rīkojumu apturēt vienošanos ar ASV par atbrīvošanos no kodolieročos izmantojamā plutonija.

2000. gadā noslēgtās un 2010. gadā atjaunotās vienošanās mērķis bija dot iespēju abām kodolvalstīm atbrīvoties no plutonija savās aizsardzības programmās.

Eksperti Putina lēmumu jau novērtējuši kā simbolisku triecienu sadarbībā par kodolieroču neizplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!