Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV ceturtdien solīja rīkoties pēc apstiprinātas ziņas, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēki atkal sarīkojuši uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, lai gan šoreiz tajā nebija bojāgājušo.

Asada režīms 19.maijā lietoja hloru Latakijas provincē, veicot ofensīvu pēdējā lielā nemiernieku bastiona atkarošanai tuvējā Idlibas provincē, paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Savienotās Valstis neļaus šiem uzbrukumiem palikt nesodītiem, un mēs ari necietīsim tos, kas izvēlas slēpt šīs zvērības," Pompeo sacīja reportieriem Ņujorkā, kur viņš piedalījās ANO Ģenerālajā asamblejā. "Savienotās Valstis turpinās izdarīt spiedienu uz viltīgo Asada režīmu, lai tas izbeigtu vardarbību, kas vērsta pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, un piedalītos ANO vadītajā politiskajā procesā," teica Pompeo.

ASV valsts sekretārs vēlāk piedalījās sanāksmē par Sīriju kopā ar saviem kolēģiem no Francijas, Vācijas, Saūda Arābijas, Jordānijas un Ēģiptes, un viņi kopīgā paziņojumā pavēstīja, ka "jebkādu ķīmisko ieroču lietošana Sīrijā netiks pieciesta".

Jaunajā uzbrukumā tika ievainoti četri cilvēki. Lai gan nebija bojāgājušo, šis ir pirmais zināmais ķīmiskais uzbrukums gada laikā un radījis bažas par ķīmisko ieroču turpmāku izmantošanu, sacīja ASV īpašais pārstāvis Sīrijai Džims Džefrijs.

"Mēs baidāmies, ka šis režīms, kuram ir ļoti vāji kājnieku spēki, mēģinās vēlreiz lietot ķīmiskos ieročus, lai kompensētu savu nespēju ieņemt teritoriju ar kaujas varu," Džefrijs teica reportieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!