Foto: AP/Scanpix

Deviņu mēnešu laikā, kopš ASV vadītā koalīcija sāka grupējuma "Islāma valsts" (IS) bombardēšanas kampaņu Irākā un Sīrijā, ir nogalināti vairāk nekā 10 000 džihādistu, atsaucoties uz ASV amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Koalīcija šajā laikā novērojusi "daudz zaudējumus" IS rindās, intervijā Francijas radiostacijā "Inter" pēc koalīcijas pārstāvju tikšanās trešdien Parīzē paziņoja ASV Valsts sekretāra vietnieks Antonijs Blinkens.

Viņš uzsvēra, ka koalīcijas kampaņa nav izgāzusies, bet ir sasniegusi "nozīmīgu progresu", tajā pašā laikā brīdinot, ka džihādistu grupējums joprojām ir spējīgs uz iniciatīvu kaujas laukā.

"Islāma valsts" Irākā tagad kontrolē par 25% mazāk teritorijas, nekā tas bija 2014. gada augustā, kad sākās starptautiskās alianses uzlidojumi, uzsvēra Blinkens. Tāpat grupējums zaudējis nozīmīgu daudzumu dzīvā spēka un ekipējuma.

"Šīs kampaņas sākumā [mēs] teicām, ka tā prasīs laiku. Mēs izstrādājām plānu trim gadiem un tagad rit devītais mēnesis," paskaidroja Blinkens.

Tikmēr Irākas vēstnieks Francijā Fareds Jasīns apsveicis ASV lēmumu nosūtīt Bagdādei 2000 granātmetēju AT4, lai veiksmīgāk cīnītos ar pašnāvnieku spridzinātāju vadītām bruņotajām automašīnām. Šādi pašnāvnieku uzbrukumi ir vājinājuši un demoralizējuši valdības spēkus Ramādī.

Otrdien bruņotas automašīnas izmantotas četros spridzināšanas uzbrukumos karavīriem un šiītu brīvprātīgajiem pie Beidžī, no avota Irākas drošības iestādēs uzzināja BBC.

Taja pašā dienā Irākas premjerministrs aicināja koalīcijas valstis sniegt lielāku atbalstu viņa valdībai, tai skaitā atļaut ieroču piegādes no sankciju skartās Irānas un Krievijas. Tāpat Haiders al Abadi no koalīcijas vēlas vairāk izlūkošanas informācijas un aktīvāku darbību.

Par to, kas noticis ar daļu Irākas armijas ieroču, var lasīt šeit.

Radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, 2014. gadā straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!