Foto: AP/Scanpix/LETA
Savienotās Valstis trešdien paziņojušas par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 800 miljonu ASV dolāru apmērā, arī helikopteru un bruņumašīnu piegādi.

ASV prezidents Džo Baidens trešdien aptuveni stundu runāja pa telefonu ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

"Ukrainas armija ir izmantojusi mūsu piegādātos ieročus ar postošu efektu. Krievijai gatavojoties pastiprināt uzbrukumu Donbasa reģionā, Savienotās Valstis turpinās nodrošināt Ukrainai iespējas sevi aizstāvēt," paziņoja Baidens.

ASV prezidents norādīja, ka jaunajā palīdzības paketē būs iekļautas ieroču sistēmas, kādas ASV jau ir piegādājušas Ukrainai, kā arī citi ieroči, kas izvēlēti atbilstoši gaidāmajam Krievijas plašākam uzbrukumam Austrumukrainā.

Zelenskis tviterī pavēstīja, ka ar Baidenu apspriedis militāro palīdzību un iespējamo makro-finansiālo palīdzību.

Jaunajā ASV palīdzības paketē ietverti smagie ieroči, kādus Vašingtona iepriekš attiecās piegādāt Ukrainai, baidoties no konflikta saasināšanās.

Neskaitot jauno palīdzības paketi, ASV ir piegādājušas Ukrainai vai apsolījušas piegādāt jau 1400 pretgaisa aizsardzības sistēmas "Stinger", 5000 prettanku raķešu "Javelin", 7000 citu prettanku ieroču, vairākus simtus bezpilota lidaparātu "Switchblade", 7000 šauteņu, 50 miljonus ložu un cita veida militāro aprīkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!