Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Savienotās Valstis pēc 28 gadu pārtraukuma atvērušas vēstniecību Somālijas galvaspilsētā Mogadīšo.

ASV slēdza vēstniecību Mogadīšo 1991. gadā, kad Somālijā krita Mohameda Siada Barres militārais režīms, un valsts uz vairākām desmitgadēm ieslīga pilsoņkarā un anarhijā. Pēdējos gados ASV un Somālijas attiecības ir uzlabojušās.

"Šī ir nozīmīga un vēsturiska diena, kas atspoguļo Somālijas progresu pēdējos gados, un vēl viens solis uz priekšu, lai noregulētu ASV diplomātisko klātbūtni Mogadīšo, kopš tās 2013. gadā atzina Somālijas federālo valdību," paziņoja ASV vēstnieks Donalds Jamamoto.

Somālijā joprojām turpinās vardarbība un islāmistu uzbrukumi. Radikālo islāmistu grupējums "Shabaab" pirmdien uzbruka militārajai bāzei, no kuras tiek īstenoti Savienoto Valstu dronu uzbrukumi, un Eiropas Savienības (ES) konvojam.

ASV pastiprināja uzbrukumus Somālijā 2017. gada aprīlī, pēc tam kad ASV prezidents Donalds Tramps pasludināja Somālijas dienvidus par "aktīvas karadarbības zonu". "Savienotās Valstis joprojām ir spēcīga Somālijas partnere tās centienos izveidot stabilu, uzticamu un demokrātisku valsti," teikts Vašingtonas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!