Foto: Reuters/Scanpix
2010. gadā dažādu nokrāsu radikālo apvienību skaits ASV palielinājies par 22% un sasniedzis 2145, liecina cilvēktiesību aizsardzības organizācijas “Southern Poverty Law Center “(SPLC) apkopotie dati, informē portāls “Lenta.ru”.

Tik liels skaits šāda veida apvienību reģistrēts pirmo reizi.

Skaita rekordu sasniegušas tā dēvētās "naida grupas". Tās raksturo diskriminācijas un neiecietības sludināšana, balstoties uz rasistiskiem, reliģioziem vai dzimumu nevienlīdzības postulātiem. Gada laikā no 932 to skaits palielinājies līdz 1002.

Vairums no "naida grupām" darbojas legāli, jo propogandēt savus uzskatus ASV nav aizliegts.

SPLC norāda uz interesantu tendenci, ka ievērojami palielinājies "patriotiski" noskaņoto grupu skaits. Gada laikā to skaits no 512 pieaudzis līdz 824. Tas ir tuvu vēsturiskajam maksimumam 1996. gadā. Toreiz šādu grupu bija 858.

"Patrioti" pārsvarā ir sazvērestības teoriju piekritēji un vaino federālo valdību pilsoņu tiesību pārkāpšanā, īpaši jau nodokļu iekasēšanas ziņā.

Vienlaikus pieaudzis arī tādu grupējumu skaits, kas neaprobežojas tikai ar ideju sludināšanu. Īpaši izceļas rasisti, kas vēršas pret nelegālo imigrāciju, rīko uzbrukumus tiem, kurus uzskata par nevēlamiem ieceļotājiem. Šādu grupējumu 2010. gada beigās bija 312.

SPLC analītiķi norāda, ka grupējumus skaita un tajos esošo biedru daudzuma pieaugums parasti sakrīt ar ekonomiskām krīzēm un šobrīd arvien vairāk cilvēku jūtas vīlušies oficiālajā politikā un nereti meklē atbalstu un domubiedrus ekstrēmistu vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!