ASV trešdien paziņoja, ka atcels 44 gadus ilgušo Kubas embargo, ja komunistiskās valsts pārejas valdība pieņems demokrātiju.
Valsts sekretāres palīgs Rietumu puslodes jautājumos Toms Šenons izteicās, ka ASV administrācija, "konsultējoties ar Kongresu, atcels embargo", ja Kubas pārejas valdība pieņems demokrātisku pārvaldi, ievēros cilvēktiesības un pavērs ceļu brīvām vēlēšanām.

Preses konferences laikā Šenons norādīja, ka 2002.gadā ASV prezidents Džordžs Bušs izteicis līdzīgu piedāvājumu, taču to noraidīja Kubas komunistiskā režīma līderis Fidels Kastro, kurš 31.jūlijā slimības dēļ valsts vadīšanas pilnvaras uz laiku nodeva savam brālim Raulam.

"Piedāvājums joprojām ir galdā," uzsvēra valsts sekretāres palīgs. "Ja Kubas režīms ir gatavs atbrīvot politiskos ieslodzītos, ievērot cilvēktiesības, īpaši, tās tiesības, kas ir vissvarīgākās demokrātijas efektīvai darbībai, ja jūs esat gatavi atļaut neatkarīgu organizāciju izveidošanu... un ja jūs esat gatavi radīt mehānismu un [pavērt] ceļu vēlēšanām, tad mēs, konsultējoties ar Kongresu, meklēsim ceļus embargo atcelšanai."

Tajā pašā laikā Rauls Kastro savā pirmajā publiskajā uzrunā kopš pagaidu pilnvaru uzņemšanās pagājušajās nedēļā paziņoja, ka mobilizēti desmitiem tūkstošiem rezervistu un zemessargu, lai stātos pretī iespējamajam ASV iebrukumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!