Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV piedāvājušas Slovākijai iepirkt 12 jaunus "Bell AH-1Z Viper" helikopterus par vienu trešdaļu no oriģinālās cenas pēc tam, kad Slovākija paziņoja par savu MiG-29 iznīcinātāju piegādi Ukrainai, atsaucoties uz aizsardzības ministra Jaroslava Nadja trešdienas paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Kā skaidro Nadjs, Slovākijai vēl ir jāapstiprina piedāvājums. Tas nosaka, ka Slovākija par pirkumu, kas ir vērts vairāk nekā miljardu dolāru, nākamo trīs līdz četru gadu laikā samaksātu 340 miljonus dolāru. Vienošanās iekļautu detaļas, apmācības un vairāk nekā 500 "AGM-114 Hellfire II" raķetes.

Atlikušo summu segtu ASV ārvalstu militārā finansējuma programma, savā "Facebook" profilā informēja Slovākijas aizsardzības ministrs.

"Šis piedāvājums ir ļoti izdevīgs un tas ievērojami uzlabos Slovākijas aizsardzības potenciālu," uzsvēra Nadjs. Slovākijai, kas ir NATO austrumu flanga dalībvalsts, šobrīd nav neviena kaujas helikoptera.

Slovākija pagājušajā gadā pārtrauca lietot savu padomju laiku MiG-29 iznīcinātāju floti un kopš tā laika paļaujas uz kaimiņvalstu – Čehijas, Polijas un Ungārijas – gaisa aizsardzības atbalstu. Pagājušajā nedēļā valsts kļuva par otro sabiedroto, uzreiz aiz Polijas, kas nodrošinās Ukrainu ar reaktīvajiem iznīcinātājiem. Slovākija piegādās Ukrainai arī daļu no savām pretgaisa aizsardzības sistēmām KUB.

Līdz ar ASV helikopteru piedāvājumu Slovākija saņems arī vairāk nekā 250 miljonu dolāru kompensāciju no Eiropas Savienības (ES), paziņoja Nadjs. Ministrs uzsvēra, ka helikopteru piedāvājums daļēji skaidrojams ar valsts militārā atbalsta nodrošināšanu Ukrainai. Tā arī ir netieša kompensācija no ASV par kavētajām F-16 iznīcinātāju piegādēm, ko valsts pasūtīja 2018. gadā, tomēr piegādes termiņš tika pārcēlts uz 2024. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!