ASV un Dinvidkoreja piektdien panākušas ilgi atlikto vienošanos par amerikāņu armijas štāba un karavīru izvešanu no Dienvidkorejas galvaspilsētas Seulas, paziņoja Pentagons.
Sarunu laikā Vašingtonā abu valstu pārstāvji vienojās par visu 8000 ASV karavīru pārvietošanu no galvaspilsētas uz Pjontekas apkārtni aptuveni 50 kilometrus uz dienvidiem no Seulas. ASV karaspēka pārdislokācija tiks veikta līdz 2008.gada decembrim.

"Šis pārvietošanas līgums mums palīdzēs pildīt mūsu turpmākās saistības [nodrošināt] Korejas aizsardzību, kā arī drošību un stabilitāti reģionā," savā paziņojumā norādīja ASV aizsardzības ministra vietnieks Klusā okeāna Āzijas reģiona lietās Ričards Loless.

Dienvidkoreja un ASV, kuras ir militārie sabiedrotie kopš Korejas kara laikiem pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, jau pagājušajā gadā vienojās par amerikāņu garnizona pārvietošanu, taču līdz šim nespēja panākt galīgo vienošanos par pārdislokācijas detaļām.

Pagājušajā mēnesī Vašingtona paziņoja par nolūku globālās spēku reorganizācijas ietvaros izvest no Dienvidkorejas trešdaļu sava 37 000 vīru lielā kontingenta.

Savukārt maijā Pentagons paziņoja par saviem plāniem pārsviest 3600 Dienvidkorejā dislocētos karavīrus uz Irāku.

Kāda ASV aizsardzības departamenta amatpersona, kas uzstāja uz savas anonimitātes saglabāšanu, teica, ka Vašingtona saprot, kādu "nastu" Dienvidkorejas galvaspilsētai uzkrauj tūkstošu ārvalstu karavīru klātbūtne.

Savukārt Ziemeļkorejas laikraksts "Rodong Sinmun" apgalvo, ka ASV spēku pārvietošana uz dienvidiem tiek īstenota, lai "sagrautu mūsu valsti un lai nodrošinātu kontroli un dominēšanu pār citām reģiona valstīm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!