Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Savienotās Valstis ceturtdien paziņojušas, ka ir gatavas tikties ar Irānu, un atkāpušās no eksprezidenta Donalda Trampa draudiem, ka Irānai tiks piemērotas jaunas ANO sankcijas.

Pēc ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena sarunas ar Eiropas kolēģiem, Savienotās Valstis atzinīgi novērtējušas ierosinājumu sarīkot sarunas, kurās piedalītos visas valstis, kas 2015.gadā parakstīja kodolvienošanos.

ES politiskais direktors Enrike Mora pēc tam ierosināja sarīkot neformālu šo valstu tikšanos, norādot, ka brīdis ir kritisks.

Irāna brīdinājusi, ka ierobežos atsevišķas IAEA inspekcijas, sākot ar 21.februāri, ja ASV neatcels 2018.gadā noteiktās sankcijas.

"Savienotās Valstis pieņems ielūgumu no ES augstākā pārstāvja apmeklēt P5+1 un Irānas tikšanos, lai apspriestu diplomātisku ceļu uz priekšu attiecībā uz Irānas kodolprogrammu," paziņoja Valsts departaments.

2015.gadā Irāna parakstīja vienošanos ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Vienošanās atrodas uz sabrukuma robežas kopš bijušais ASV prezidents Donalds Tramps 2018.gadā nolēma, ka ASV no šī līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku.

ASV prezidents Džo Baidens paudis vēlmi atgriezties pie diplomātijas, norādot, ka 2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās bijusi efektīva Irānas kodolprogrammas ierobežošanai.

Taču vēl nav zināms, vai arī Irāna vēlēsies sēsties pie viena sarunu galda ar ASV.

Irāna vairākkārt pēdējā laikā uzsvērusi, ka tā ievēroja visas kodolvienošanās prasības, kad to Trampa administrācija vienpusējā kārtā pameta un noteica Irānai jaunas ekonomiskās sankcijas. Irāna no pakta saistību izpildes sāka atvirzīties tikai pēc šī ASV soļa.

Irāna uzskata, ka ASV vispirms jāatceļ sankcijas un tikai tad tā atgriezīsies pie visu vienošanās nosacījumu ievērošanas.

Baidena administrācija ceturtdien paziņoja, ka vairs neuzstāj uz to, lai ANO piemēro jaunas sankcijas Irānai, un sankcijas, ko bija plānots atjaunot augustā, paliks neatjaunotas.

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apgalvoja, ka Savienotās Valstis joprojām tehniski ir kodolvienošanās dalībnieces un iedarbina ANO sankcijas par pārkāpumiem, ko pastrādājusi Irāna.

Pat ASV tuvākie sabiedrotie šo argumentu noraidīja, un ANO paziņoja, ka nekādas papildu sankcijas netiks piemērotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!