ASV valdība trešdien piemērojusi sankcijas Bosnijas serbu politiskajam līderim Miloradam Dodikam par korupciju un mēģinājumiem destabilizēt Bosniju un Hercegovinu.

Sankcijas attiecas arī uz Dodikam piederošo televīzijas kanālu "Alternativna Televizija", liecina ASV Finanšu ministrijas paziņojums.

Dodiks, kurš ir Serbu Republikas pārstāvis Bosnijas trīspusējā prezidentūrā, vēlas panākt Serbu Republikas atdalīšanos.

Kopš 1992.–1995. gada kara Bosnija ir sadalīta divās autonomās daļās – Serbu Republikā un musulmaņu un horvātu federācijā. Abas daļas saista vājas centrālās institūcijas, arī prezidentūra un armija.

ASV Finanšu ministrija paziņojusi, ka Dodiks ir grāvis Bosnijas un Hercegovinas institūcijas un izveidojis paralēlas struktūras Serbu Republikā.

Ministrija norādījusi, ka Dodiks arī izmantojis savu stāvokli, lai uzkrātu personisko bagātību caur korupciju un krāpšanu. Viņa šķeļošā etnonacionālistiskā retorika atspoguļo viņa centienus virzīt šos politiskos mērķus un novērst uzmanību no korupcijas, kurā viņš ir iesaistīts, norādīts ministrijas paziņojumā.

Visas šīs aktivitātes apdraud Bosnijas un Hercegovinas stabilitāti, suverenitāti un teritoriālo integritāti un Deitonas miera līgumu, tādējādi riskējot izraisīt plašāku reģionālo nestabilitāti, paziņojusi ministrija.

Dodiks noliedz, ka būtu pārkāpis valsts konstitucionālo kārtību un Deitonas miera līgumu un iesaistījies korupcijā.

"Ja jūs domājat, ka varat mani disciplinēt šādā veidā, jūs esat ļoti kļūdījušies," ziņu aģentūrai SRNA izteicies Dodiks.

"Tad man ir vēl lielāks motīvs cīnīties par tiesībām, kas mums liegtas 26 gadus," viņš piebildis.

Dodiks vēlas atsaukt visas reformas, kas veiktas pēc kara, un atgriezties pie 1995. gada konstitūcijas, saskaņā ar kuru valsti pārstāvēja pamata institūcijas, kamēr visa vara piederēja reģioniem.

Bosnijas opozīcijas līderi brīdinājuši, ka šie soļi var novest pie jauna kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!