Trīs gadus pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem šodien ASV notiks virkne pasākumu, lai pieminētu terora aktos Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijā bojā gājušos aptuveni 3000 cilvēku.
Paredzams, ka bijušā Pasaules Tirdzniecības centra vietā pulcēsies tūkstošiem cilvēku, kas ar klusuma brīdi pieminēs upurus pirms trim gadiem notikušajos terora aktos, kad Dvīņu torņos ietriecās lidmašīnas.

Organizācija "Vienas dienas samaksa" sestdienu izsludinājusi arī par Nacionālo pakalpojumu dienu, aicinot amerikāņus pieteikties darbam dažādos sociālajos projektos.

Šis projekts aizsākās jau 11.septembra terora aktu pirmajā gadadienā, bet šogad viņu ideja guva ievērojamu pamudinājumu, kad to atbalstīja Kongress.

"Mēs vēlamies, lai cilvēki brīvprātīgi piesakās palīdzēt citiem, līdzīgi kā to visi darīja 11.septembrī. Mēs vēlamies atjaunot vienotības garu, kas parādījās tajā dienā, un pieminēt tos cilvēkus, kuri gāja bojā," sacīja organizācijas prezidents Deivids Peins.

Viņš piebilda, ka pagājušajā gadā projektā piedalījās miljons cilvēku un šogad to skaits būs vēl lielāks. Cilvēki paši var izvēlēties, kā palīdzēt citiem šajā dienā. Viņi var nodot asinis, palīdzēt gados veciem cilvēkiem, vai vākt ziedojumus un mantas trūcīgiem bērniem.

Sestdien piemiņas ceremonija notiks arī Ņujorkā, Vašingtonā un daudz kur citur. Sabrukušā Pasaules Tirdzniecības centra vietā Ņujorkā atkal tiks nolasīti bojā gājušo vārdi.

Pentagonā, kur ietriecās trešā lidmašīna, notiks piemiņas ceremonija un vainaga nolikšana Ārlingtonas nacionālajā kapsētā. Baidoties, ka prese varētu apsūdzēt ASV prezidentu Džordžu Bušu par ceremonijas izmantošanu politiskiem mērķiem, Baltais nams paziņojis, ka piemiņas pasākumos nebūs politisku uzrunu.

Piemiņas pasākumi paredzēti arī Šenksvillā Pensilvānijas štatā, kur nogāzās ceturtā lidmašīna, - notiks koncerts, piemiņas dievkalpojums un citi pasākumi.

Arī citur ASV tiks rīkoti koncerti, sveču gājiens un vainagu nolikšanas ceremonija.

Baidoties par iespējamiem uzbrukumiem, piemiņas pasākumos dežurēs ievērojams skaits policistu.

Teroristu sagrābtās lidmašīnas nodarīja milzīgu postu - divas no tām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra debesskrāpjos Ņujorkā, tos pilnībā sagraujot, bet trešā - Pentagona ēkā Vašingtonā, nogalinot vairākus tūkstošus cilvēku. Savukārt teroristu sagrābtajai "United Airlines" pasažieru lidmašīnai, nogāžoties Pensilvānijas štatā, dzīvību zaudēja 33 pasažieri, septiņi apkalpes locekļi un četri teroristi.

Par 11.septembra traģiskajiem notikumiem tika apsūdzēts Osama bin Ladens un viņa vadītā teroristu organizācija "Al Qaeda", kas izraisīja ASV vadītās koalīcijas iebrukumu Afganistānā un radikālās islama kustības "Taliban" gāšanu. Vašingtonai turpinot uzsākto karu pret terorismu, šā gada sākumā ASV vadītā koalīcija iebruka Irākā, apsūdzot tās prezidentu Sadamu Huseinu masu iznīcināšanas ieroču ražošanā un saistībā ar "Al Qaeda".

Drošības eksperti uzskata, ka starptautiskās pretterorisma operācijas ir ievērojami iedragājušas "Al Qaeda" iespējas sagatavot nopietnus terora aktus, taču trīs gadus pēc 11.septembra terora aktiem Osamas bin Ladena tīklam ir daudz lielāki panākumi propagandas karā nekā pirms uzbrukumiem.

Turklāt teroristu organizācijas nodaļas ir palielinājušās daudzās valstīs, kaut arī tās neatrodas "Al Qaeda" centrālās vadības stingrā kontrolē.

ASV iebrukums Irākā, lai cīnītos pret terorismu, ir tikai pastiprinājis teroristu centienus.

Irākā daudzus no nopietnākajiem terora aktiem organizējis "Al Qaeda" operāciju vadītājs Irākā Abu Musabs az Zarkavi. Daži eksperti uzskata viņu par bin Ladena vietnieku, bet citi Zarkavi redz kā bin Ladena konkurentu, nevis kā vienu no sekotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!