Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV ir "dziļi satrauktas" par kaujām līdzās Lībijas galvaspilsētai Tripolei un cenšas panākt, lai maršala Halīfas Haftara bruņotie spēki, kas ir lojāli Tubrukā, valsts austrumos, bāzētajai Lībijas valdībai, "nekavējoties aptur" uzbrukumu.

"Mēs esam skaidri apliecinājuši, ka iebilstam pret Halīfas Haftara bruņoto spēku militāro ofensīvu un aicinām nekavējoties apturēt šīs militārās operācijas pret Lībijas galvaspilsētu," svētdien paziņojumā apliecināja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Lībijas konfliktam nav militāra atrisinājuma," uzsvēra Pompeo, mudinot visas puses "nekavējoties sākt situācijas deeskalāciju".

"Vienpusēja militāra kampaņa pret Tripoli apdraud civilistus un grauj izredzes panākt labāku nākotni visiem Lībijas iedzīvotājiem," norādīja ASV valsts sekretārs.

"ASV kopā ar mūsu starptautiskajiem partneriem turpina vērst spiedienu pret Lībijas līderiem, lai panāktu atgriešanos pie politiskām sarunām ANO ģenerālsekretāra īpašā pārstāvja Gasana Salames vadībā," viņš piebilda. "Politisks risinājums ir vienīgais veids, kā apvienot šo valsti un sniegt plānu drošībai, stabilitātei un pārticībai visiem Lībijas iedzīvotājiem."

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē divas konkurējošas valdības, no kurām viena bāzēta Tubrukā, bet otra Tripolē, un daudzi kaujinieku grupējumi. Pēdējās sadursmes raisījušas bažas, ka Lībija no jauna varētu ieslīgt pilsoņkarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!