Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ceturtdien aicināja visus uzņēmumus, kas ir iesaistīti gāzesvada "Nord Stream 2" būvē, nekavējoties apturēt savu dalību šajā projektā, pretējā gadījumā tiem būs jārēķinās ar ASV sankcijām.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir apņēmusies pildīt Kongresa 2019. gadā pieņemto likumu, kas 2020. gadā tika pagarināts un kas paredz sankciju noteikšanu, paziņojumā norādīja ASV valsts sekretārs.

""Nord Stream 2" ir slikts darījums – Vācijai, Ukrainai un mūsu Centrālās un Austrumeiropas sabiedrotajiem un partneriem," norādīja Blinkens, atkārtojot ASV jau ilgi paustos iebildumus pret 11 miljardus dolāru vērto projektu.

Viņš "Nord Stream 2" kritizēja kā "Krievijas ģeopolitisku projektu, kas iecerēts, lai šķeltu Eiropu un vājinātu Eiropas enerģētisko drošību".

Valsts departaments seko līdzi centieniem pabeigt gāzesvadu "Nord Stream 2" un izvērtē informāciju attiecībā uz iesaistītajām organizācijām.

ASV "brīdina visas organizācijas, kas ir iesaistītas gāzesvadā "Nord Stream 2", par Savienoto Valstu sankciju risku, un ka tām nekavējoties ir jāaptur darbs pie gāzesvada", brīdināja Blinkens.

ASV un vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, arī Baltijas valstis un Polija, ir asi kritizējušas šī gāzesvada būvniecību, jo tas vairo Eiropas atkarību no Krievijas dabasgāzes piegādēm un Maskava to vēlas izmantot kā politisku instrumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!