Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV plāno atzīt Kataru par valsti, kura neietilpst NATO aliansē, bet ir būtiska Vašingtonas sabiedrotā ("Major non-NATO ally"), atsaucoties uz Savienoto Valstu amatpersonas teikto, raksta "Al Jazeera".

Par plānu Katarai piešķirt šo statusu paziņojis ASV valsts sekretāra vietnieka palīgs Persijas līča reģiona jautājumos Timotijs Lenderkers. Saņemot šādu statusu, Katara tiktu pie ieguvumiem aizsardzības tehnoloģiju tirdzniecībā un drošības nozares sadarbībā ar ASV.

Šonedēļ Vašingtonā tikās abu valstu amatpersonas, tostarp ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Kataras ārlietu ministrs šeihs Muhameds bin Abdulrahmans al Tani.

Pašlaik šāds statuss ir 17 pasaules valstīm, tostarp Kuveitai un Bahreinai, kur bāzēta ASV Jūras spēku piektā flote.

Kopš 2017. gada Katara nonākusi nesaskaņās ar citām reģiona valstīm - Saūda Arābiju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Bahreinu un Ēģipti. Šīs četras valsts sarāvušas diplomātiskās un ekonomiskās saites ar Kataru, sakot, ka Doha atbalstot terorismu. Pati Katara apsūdzības noliedz.

ASV, kurām ir labas attiecības ar visām piecām valstīm, šīs nesaskaņas uzskata par šķērsli Irānas ietekmes ierobežošanai reģionā, un mēģina veicināt vienotību, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!