Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV plāno iegādāties un testēt Izraēlas ražoto pretraķešu aizsardzības sistēmu "Iron Dome", raksta britu raidsabiedrība BBC.

ASV aizsardzības departaments paziņojis, ka sistēma tiks izmēģināta, vienlaikus izvērtējot bruņoto spēku ilgtermiņa vajadzības. Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu izteicies, ka pretraķešu sistēmas pārdošana ir "lielisks sasniegums valstij", vēsta medijs.

"Iron Dome" sistēma izmanto radarus, lai izsekotu ienākošajiem tuvās distances šāviņiem un analizē datus par potenciālo zonu, kurā varētu trāpīt šāviņš. Izraēlas amatpersonas ziņo, ka šī sistēma, kas ir pārvietojama un darbojas visos laikapstākļos, strādā ar līdz pat 90% precizitāti. "Iron Dome" bieži izmantots, lai pārtvertu raķetes, kuras no Gazas joslas raidījuši palestīnieši.

Sistēmu ražojusi Izraēlas valstij piederošā firma "Rafael Advanced Defence Systems". ASV subsidējusi šīs sistēmas izveidi un vairāki "Iron Dome" komponenti nākuši no ASV firmām. ASV armijas pulkvedis Patriks Seibers norādīja, ka sistēmu izvērtēs un ar to eksperimentēs tikai pārbaudes līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!