ASV armijai nākamo 20 gadu laikā vajadzētu izskaust smēķēšanu karavīru vidū, teikts valdības komisijas ziņojumā.

Pēc Medicīnas institūta (IOM) aplēsēm, smēķē aptuveni 30% no ASV armijas personāla, kas izraisa lielus ekonomiskos un veselības aprūpes izdevumus.

Komisija tomēr atzīst, ka smēķēšanas izskaušana varētu būt sarežģīts uzdevums, jo smēķēšana kopš seniem laikiem ir asociēta ar spēcīgu un bezbailīgu karotāju tēlu.

Pētījumā, kuru pasūtīja Pentagons un ASV Veterānu administrācija, teikts, ka ASV Aizsardzības ministrijai karavīru smēķēšanas izraisītas veselības problēmu ārstēšana, uzturēšanās slimnīcās un zaudētās darba dienas ik gadu izmaksā vairāk nekā 1,6 miljardus ASV dolāru.

Smēķētāju īpatsvars ASV armijā strauji pieaudzis kopš 1998.gada un Afganistānā un Irākā dienošo karavīru vidū smēķētāju īpatsvars varētu sasniegt pat 50%.

Smēķējošie karavīri mazāk fiziski attīstīti, viņiem ir sliktāka redze tumsā un ievainojumi viņiem dzīst lēnāk, teikts ziņojumā.

"Smēķējošie karavīri būtībā ar savām dzīvībām riskē divkārtīgi: vienreiz kalpojot savai valsti un otrreiz kalpojot tabakai. Tabaka ir ilgtermiņa misija - tā nogalina lēni un viltīgi," norādīja komitejas priekšsēdētājs Stjuarts Bondurants.

Ziņojumā teikts, ka bruņotie spēki atzīst faktu, ka „tabaka vājina militārā personāla stāvokli un izraisa ievērojamus veselības aprūpes un finanšu izdevumus”. Tomēr armija nevēršas pret smēķētājiem militārās vietās, turklāt tabakas produkti karavīriem tiek pārdoti par pazeminātām cenām.

Pentagons pavēstīja, ka atbalsta šo ideju un uzskata, ka tā ir sasniedzama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!