ASV prezidenta Džordža Buša administrācija gatavojas uzsākt mediju kampaņu Afganistānā, lai pārliecinātu afgāņu tautu, ka jebkāds ASV militārs uzbrukums Osamam bin Ladenam, viņa organizācijai "al Qaeda" un "Taleban" netiks mērķēts pret vidusmēra afgāņu iedzīvotājiem, augsta ranga informācijas avots ASV administrācijā sacīja telekanālam CNN.
Amatpersonas plāno vēstījuma nosūtīšanai izmantot radio "Amerikas balss" vai Pakistānas vietējās radiostacijas, kā arī apsver iespēju par palīdzības piešķiršanu arābu kabeļtelevīzijai "al-Jazeera", kas atrodas Katarā.

Kataras emīram, kura valdība finansē televīziju, šonedēļ paredzēta tikšanās ar ASV valsts sekretāru Kolinu Pauelu.

ASV plāno informēt afgāņus, ka ASV cīņa pret teroristiem nav uzbrukums islamam vai musulmaņiem un ka bin Ladena un viņa sekotāju praktizētais islams ir stipri "novirzījies" no islama, ko praktizē lielākā daļa musulmaņu.

ASV arī apzinās, ka lielākā daļa afgāņu neslēpj bin Ladenu, norādot, ka ASV ir viens no lielākajiem palīdzības ziedotājiem Afganistānai.

Buša administrācijas pārstāvis piebilda, ka ASV stratēģijā ietilpst "Taleban" valdības aizvietošana ar plašu afgāņu pārstāvētu valdību.

Informācijas avoti ziņo, ka daļa "Taleban" locekļu jau ir dezertējuši. Kāda amatpersona norādīja, ka no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas aizbēguši 400 līdz 500 no 6000 "Taleban" kaujinieku.

Amatpersona informēja, ka tiek plānots izveidot Afganistānai "pagaida vadību", kas būtu gatava "ievākties" pēc "Taleban" gāšanas. Viens no kandidātiem afgāņu emigrantu apvienošanai ir bijušais Afganistānas karalis Mohammads Zahirs Šahs.

"Mēs neizvēlamies frakcijas un mēs neizvēlamies atsevišķus cilvēkus, un mēs neizvēlamies konkrētas metodes," sacīja augsta ranga Valsts departamenta pārstāvis, piebilstot, ka "visizplatītākā ideja" ir padome, kas sastāv no daudziem etniskiem un cilšu pārstāvjiem.

Administrācijas amatpersonas informēja, ka viņiem ir kontakti ar "afgāņu nacionālistiem" - etniskām, reliģiskām un politiskajām afgāņu grupām valstī un arī afgāņu emigrantu kopienās.

To vidū ir arī neliels skaits "Taleban" režīma mēreno locekļu un afgāņu opozīcijas grupu pārstāvji. Administrācija strādā arī ar divām lielākajām afgāņu emigrantu koalīcijām - bijušā karaļa Mohammada Zahira Šaha atbalstītāju grupu Romā un Kipras grupu, kas sastāv no trimdā dzīvojošiem afgāņu intelektuāļiem, bijušajiem parlamenta deputātiem, ministriem un universitāšu profesoriem.

Tiek uzskatīts, ka līdz ko "Taleban" kustība būs gāzta, Kabulā ieradīsies ANO uzraudzīta pārejas pārvalde vai valdība. Kabulas aizsargāšanai varētu tikt izveidoti speciāli ANO spēki, kas sastāvēs, galvenokārt, ja ne pilnībā, no musulmaņiem.

Pēc tam varētu uzsākt Afganistānas sagrautās infrastruktūras un ekonomikas atjaunošanu, kas pēc ASV Valsts departamenta aprēķiniem varētu izmaksā vienu miljardu ASV dolāru gadā.

Kāda informēta persona brīdināja, ka starptautiskajai sabiedrībai būs jānovēro Ziemeļu alianse, lai pārliecinātos, ka pēc "Taleban" gāšanas tā nesagrābj varu.

ASV amatpersonas atzina, ka vissvarīgākā loma sagatavošanas darbos šī plāna realizācijai būtu Pakistānai, kurai būtu arī izšķirošā loma jebkuras jaunas Afganistānas valdība apstiprināšanā vai noraidīšanā.

Buša administrācija nepieprasīs valdības nomaiņu Afganistānā, taču atbalstītu, ja "Taleban" kustību aizstātu valsts cilšu un etnisko grupējumu pārstāvju padome ("Loja džirga"). "Mēs to noteikti atbalstītu, ja tas ir tas, ko vēlas afgāņu frakcijas," norādīja kāda amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!