Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV plāno Taivānai pārdot līdz pat septiņām lielām ieroču sistēmām, atsaucoties uz četrām par jautājumu informētām personām, raksta aģentūra "Reuters".

Mēģinājums veikt uzreiz septiņus bruņojuma darījumus ir reta parādība. Līdz šim ASV ar ieroču pārdošanu Taivānai saistītos jautājumus risinājusi īpaši pārdomāti, lai izvairītos no saspīlējuma palielināšanas ar Ķīnu.

ASV prezidenta Donalda Trampa politika pret Ķīnu bijusi visai konfrontējoša, nesaskaņām Vašingtonas-Pekinas attiecībās eskalējoties gan tirdzniecības, gan citās nozarēs. Cīnoties par pārvēlēšanu prezidenta amatā, Tramps paudis asu retoriku pret Ķīnu, un centies savu konkurentu Džo Baidenu no Demokrātiskās partijas parādīt kā politiķi, kurš ir pārāk maigs pret Ķīnu.

Taivānas jautājums ir viens no jūtīgākajiem abu valstu starpā. Ķīna uzskata Taivānu par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu un ar dažādām metodēm cenšas mazināt salas suverenitāti. Pekina nav izslēgusi arī militāra spēka pielietošanu, ja tas būtu vienīgais veids, kā novērst Taivānas neatkarību.

ASV centušās radīt militāru pretsvaru Ķīnas spēkiem, jo Pekinas bruņotie spēki reģionā veic arvien agresīvākas darbības.

Taivānas bruņotie spēki ir labi apmācīti un to rīcībā ir kvalitatīvs, galvenokārt no ASV nācis bruņojums, taču Ķīnai ir skaitlisks pārsvars un arī iespaidīga militāri-tehnoloģiskā kapacitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!