Irākā rimstoties smilšu vētrām un ziemeļos atveroties jaunai frontei, ASV armijas komandieri ceturtdien paziņoja, ka gatavojas intensificēt uzbrukumus Irākas spēkiem, vēsta aģentūra AP.
Centrālajā Irākā, kur lieli ASV armijas un jūras kājnieku spēki pakāpeniski tuvojas Bagdādei, beidzot ir iestājušies labi laika apstākļi. Militārpersonas saka, ka ASV un britu spēki ceturtdien veikuši vairāk nekā 600 uzlidojumu misijas, no kurām daudzas tika vērstas pret Republikāniskās gvardes pozīcijām pie Bagdādes.

Savukārt Irākas dienvidos koalīcijas spēku sagrābtais irākiešu lidlauks neformāli pārdēvēts par "Buša starptautisko lidostu" un pie tā ieejas uzlikta steigšus izgatavota zīme. Bāze, kas atrodas apmēram četru jūdžu attālumā no Nāsirijas pilsētas, būs liela amerikāņu spēku apgādes bāze un transporta mezgls.

Kurdu kontrolētajos Irākas ziemeļos apmēram 1000 karavīri no ASV armijas 173. gaisa desanta brigādes pagājušajā naktī ar izpletņiem nolaidās lidlaukā un steidzami nodrošina tā kontroli un dibina sakarus ar sabiedrotajiem kurdu kaujiniekiem. Tā ir pirmā lielā ASV armijas sauszemes spēku izvietošana reģionā. Pirms tam tur tikai mazas ASV īpašo uzdevumu vienības darbojās kopā ar kurdiem.

Preses konferencē ASV komandcentrā Katarā ASV brigādes ģenerālis Vinsents Brūks paziņoja, ka vairākas ASV spēku vienības veiksmīgi cīnījušās ar Irākas spēkiem, ieskaitot Republikāniskās gvardes vienībām, iznīcinot bruņutehniku un nodarot zaudējumus. Viņš sacīja, ka daži jūras kājnieki guvuši ievainojumus 90 minūtes ilgušā kaujā pie Nāsirijas, bet sīkāku informāciju nesniedza.

Bagdādē Irākas armijas pārstāvis ģenerālis Haze al Ravi sniedza pretēju situācijas raksturojumu, sakot, ka Republikāniskā gvarde nogalinājusi "milzīgu skaitu ienaidnieku" un iznīcinājusi sešus bruņutransportierus kaujā centrālajā Furātas reģionā.

Humānā palīdzība Basrai un citām Irākas dienvidu daļām tiks piegādāta caur koalīcijas spēku kontrolēto Umkasras ostu. Taču Austrālijas nirēji, kas gatavo Irākas vienīgo dziļūdens ostu Umkasru kuģošanai, atraduši ar mīnām piekrautu nogremdētu kuģi, ceturtdien paziņoja Austrālijas militārpersonas. Persijas līcī atļauju doties uz Umkasru gaida britu jūras spēku kuģis ar 231 tonnu pārtikas, medikamentu, segu un ūdeni, kā arī vēl divi Austrālijas kuģi ar 100 000 tonnām graudu.

Pēc spēcīgo smilšu vētru rimšanās ceturtdien debesis virs Bagdādes noskaidrojās un pilsētu satricinājuši jauni sprādzieni. Irākas veselības ministrs Omīds Medhats Mubaraks paziņoja, ka trešdien koalīcijas spēku uzlidojumos Bagdādei bojā gājuši 36 cilvēki un 215 ievainoti.

Mubaraks paziņoja, ka kopš karadarbības sākšanās pirms nedēļas visā valstī pavisam nogalināti apmēram 350 civiliedzīvotāji un vairāk nekā 4000 ievainoti. "Ne Buša administrācija, ne bumbas nav gudras," sacīja Mubaraks, apsūdzot ASV un Lielbritāniju apzinātā mērķēšanā uz civiliedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!