ASV aizsardzības ministra pirmais vietnieks Pols Vulfovics ceturtdien Senātā izklāstīja programmu Irākas pagaidu pārvaldei, kurā paredzēti trīs posmi.
Pirmajā posmā Irāku pārvaldīs Atjaunošanas un humānās palīdzības birojs, kurš nodarbosies ar palīdzības piegādi un sadalīšanu, kā arī galveno Irākas infrastruktūras objektu atjaunošanu.

Pēc šī darba paveikšanas sāksies otrais posms, kurā pārvaldes funkcijas tiks uzticētas Irākas pagaidu administrācijai, kuras sastāvā būs dažādu reliģisku un etnisku grupu pārstāvji, ieskaitot emigrācijas pārstāvjus. Vulfovics sacīja, ka šīs administrācijas galvenais mērķis būs "iesākt procesu, kas novedīs pie jaunas Irākas valdības izveidošanas".

Otrajā posmā var tikt sarīkotas vietējo varas institūciju vēlēšanas un sastādīta jauna konstitūcija. Amerikāņi izveidos paralēlas ministrijas, kuras darbosies vienlaikus ar irākiešu vadītajām ministrijām.

Trešajā posmā Irākas valdība pilnīgi pārņems valsts pārvaldi un tās leģitimitāti nodrošinās vēlēšanas, kas būs sarīkotas saskaņā ar jauno konstitūciju. Vulfovics sacīja, ka amerikāņi ir gatavi palikt Irākā, "cik ilgi vajadzīgs, bet ne dienu ilgāk".

Viceministrs nepateica, cik gari būs šie posmi, cik liels būs ASV militārais un civilais personāls Irākā un cik ilgi tas tur uzturēsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!