ASV militārā plāna projektā paredzēts iebrukums Irākā no vairākām pusēm, acīmredzot no Kuveitas, un tajā piedalītos tūkstošiem flotes kājnieku un karavīru, piektdien ziņo laikraksts "The New York Times".
Atsaucoties uz personu, kurai ir zināms šis dokuments, avīze raksta, ka ļoti slepenajā plānā paredzēts gaisa, sauszemes un jūras spēku iebrukums Irākā no trim pusēm ar mērķi gāzt Irākas līderi Sadamu Huseinu.

ASV prezidents Džordžs Bušs ir atklāti paziņojis par savu vēlēšanos gāzt Sadamu, arī ar militāra spēka palīdzību, ja nepieciešams, taču viņš atklājis maz detaļu, kā gatavojas īstenot šo plānu.

Kā teikts laikraksta publikācijā, dokumentā paredzēts, ka simtiem pat astoņās valstīs bāzētu kara lidmašīnu izvērstu milzīgu gaisa triecienu tūkstošiem mērķu, arī lidlaukiem, ceļiem un optiskās šķiedras komunikāciju centriem.

Speciālo uzdevumu vienības vai slepeni CIP operatīvie darbinieki dotu triecienus noliktavām vai laboratorijām, kurās tiek uzglabāti vai ražoti Irākas masu iznīcināšanas ieroči un raķetes to nogādāšanai mērķī, raksta avīze.

Uzsverot plāna provizorisko raksturu, amatpersonas teikušas, ka ne ar vienu no dokumentā minētajām valstīm nav notikušas oficiālas konsultācijas par to lomu jebkādā ASV akcijā pret Irāku.

Ne dokumentā, ne intervijās ar augsta ranga militārpersonām nekas neliecina, ka uzbrukums Irākai būtu nenovēršams, teikts laikraksta publikācijā, piebilstot, ka prezidents Bušs joprojām savās runās apgalvo, ka viņš neesot saņēmis nekādu plānu iebrukumam Irākā.

Publikācijā teikts, ka plānu sagatavojušas amatpersonas Centrālajā komandštābā Tampā, Floridas štatā.

Amatpersonas laikrakstam teikušas, ka ne aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds, ne Apvienoto štābu priekšnieku komiteja, ne ASV Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Tomijs Frenks nav informēti par šo dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!