Foto: AFP/Scanpix
Komentējot situāciju Ukrainā, viens no visu laiku ievērojamākajiem ASV politologiem, kādreizējā ASV prezidenta Džimija Kārtera padomnieks nacionālās drošības jautājumos Zbignevs Bžežinskis, uzskata, ka šobrīd sliktākais scenārijs Ukrainas konflikta notikumos ir iespējamība, ka Krievija neapstātos tikai Krimā.

Intervijā CNN Bžežinskis norāda, ka rietumiem ir jārīkojas tagad, citādi vēlāk var nākties savu bezdarbību nožēlot.

Tāpat politologs sacījis, ka jābūt skaidriem nosacījumiem attiecībās ar Krieviju, piemēram,  visām pusēm jāpieņem, ka Ukrainas pašreizējā vara, parlaments un valdība, atrodas Kijevā.

Brižinskis situāciju Ukrainā salīdzināja ar 1938.gadu Vācijā, kad ASV neiejaucās Minhenes konferences gaitā, ļaujot Itālijai, Lielbritānijai un Francijai noslēgt līgumu ar Vāciju, kas tai pavēra ceļu anektēt Čehoslovākijai piederošo vāciešu apdzīvoto Sudetu apgabalu. Minhenes vienošanās vēsturē ir viens no piemēriem, kas spilgti parāda diplomātiskas  "samierināšanas politikas" vājumu.

Spriedze Ukrainā sasniegusi jaunus augstumus. Krimā svarīgākos objektus ir pārņēmuši bruņoti kaujinieki, bet Krievijas parlamenta augšpalāta ir devusi prezidentam Vladimiram Putinam atļauju ievest karaspēku Krimā.

Svētdienas rītā Ukrainā sākusies vispārējā mobilizācija, bet no Krimas pienākušas ziņas par to, ka Ukrainas jūras spēku daļai šonakt Sevastopolē uzbrukušas Krievijas militārās vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!