Ja ASV prezidenta Džordža Buša administrācija ieviesīs plānoto pretraķešu aizsardzības sistēmu, tad uz ASV pilsētām notēmētās ballistisko raķešu kaujas galviņas to pārtveršanas gadījumā var nokrist Eiropā, Kanādā vai Vidusamerikā, brīdina amerikāņu speciālisti aizsardzības jomā.
Britu žurnāla "New Scientist" pēdējā numurā uzsvērts, ka tagadējās ASV administrācijas projekts paredz starpkontinentālo ballistisko raķešu pārtveršanu dažas minūtes pēc to starta. Tiek uzskatīts, ka to pārtveršana ātruma attīstīšanas brīdī ir vieglāks un drošāks uzdevums, nekā raķešu notriekšana pusceļā uz mērķi.

Tomēr fiziķis Teds Postols no Masačūsetsas Tehnoloģiskā institūta brīdina, ka "raķetes iznīcināšana ātruma attīstīšanas stadijā liks tās kaujas galviņai aizlidot debesīs". "Kaujas lādiņa nokrišanas vieta atkarīga no tā, tieši kurā brīdī pirmajās 4- 6 minūtēs pēc starta tiks notriekta nesējraķete. Tas apgrūtina kontroli un nozīmē, ka kaujas galviņa potenciāli var nokrist jebkurā vietā maršruta posmā no palaišanas līdz izraudzītajam galamērķim," uzskata pazīstamais fiziķis.

Žurnālā precizēts, ka, piemēram, no Ziemeļkorejas uz ASV palaistas raķetes kodolgalviņa var eksplodēt virs Aļaskas vai Kanādas, bet Irākā startējusi raķete - virs Lielbritānijas vai kontinentālās Eiropas.

"Pat ja būs zināmas visas palaišanas detaļas, nevar būt pārliecības par to, kas notiks kaujas galviņas lidojuma katrā konkrētā brīdī," uzskata Postols.

Viņš uzsver, ka pašas kaujas galviņas iznīcināšanai raķetes ātruma attīstīšanas laikā būtu nepieciešams daudz pilnīgāks pārtvērējs par tiem, kas šobrīd tiek izstrādāti ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!