Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan līdz oficiālajai ASV prezidenta vēlēšanu dienai ir vēl nedēļa, līdz pirmdienas vakaram iepriekšējā balsošanā savu balsi atdevuši jau aptuveni 62 miljoni agrīno balsotāju. Tas pats par sevi ir rekords un liecina, ka arī vēlēšanās kopumā varētu piedalīties ASV nepieredzēti liels balsotāju īpatsvars, vēsta ASV sabiedriskais medijs NPR.

Iepriekšējās vēlēšanās 2016. gadā iepriekš nobalsojuši par 15 miljoniem mazāk cilvēku, medijam norādījis datubāzes "U.S. Elections Project" veidotājs un Floridas Universitātes profesors Maikls Makdonalds. Iepriekšējā reizē kopumā ASV iepriekšējās vēlēšanās piedalījušies pat 45% no visiem nobalsojušajiem.

Tikmēr cilvēki turpina balsot nepieredzētā ātrumā, ko Makdonalds vērtē kā labas ziņas, ņemot vērā iepriekš izskanējušās bažas par vēlēšanu norisi pandēmijas laikā. Tā vietā, lai vēl lielāks skaits izvēlētos balsot pa pastu, daudz vairāk ir to, kuri izvēlējušies balsis atdot pirms oficiālās vēlēšanu dienas.

Iepriekš Makdonalds bija paredzējis, ka kopumā vēlēšanās varētu piedalīties līdz 150 miljoniem cilvēku, kas jau nozīmētu, ka vēlēšanās piedalītos 65% balstiesīgo, tādējādi uzstādot augstāko apmeklējumu kopš 1908. gada. Tagad profesors atzīmē, ka kļūst aizvien pārliecinātāks, ka šajās vēlēšanās piedalīsies vēl lielāks balstiesīgo īpatsvars.

Turklāt vairākos štatos, jau tagad nobalsojušo skaits tuvojas tam, cik 2016. gadā nobalsoja kopumā. Piemēram, Teksasā līdz svētdienai balsi iepriekš bija atdevuši jau 7,4 miljoni cilvēku jeb 82% no 2016. kopumā nobalsojušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!