Foto: Reuters/Scanpix/LETA
ASV armija virs Atlantijas okeāna notriekusi aizdomās par spiegošanu turēto Ķīnas gaisa balonu, sestdien vēsta CNN, atsaucoties uz ASV amatpersonu teikto.


Kā ziņots, prezidents Džo Baidens izteicies, ka viņa administrācija parūpēsies par Ķīnas spiegošanas balonu, kas aizvadītajā nedēļā pamanīts virs ASV . "Mēs par to parūpēsimies," Baidena teikto citē CNN.

Baidens ir apspriedis iespējamu balona notriekšanu, taču viņa padomnieki brīdinājuši to nenotriekt virs zemes, jo atlūzas var skart cilvēkus vai mājas.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tikmēr Dienvidkarolīnas policija norādījusi, ka "tas nav Mēness" un arī brīdinājusi iedzīvotājus, lai viņi nešauj uz spiegu balonu, kas manīts virs Jorkas. Šī apgabala šerifa birojs tviterī paziņojis, ka balons lido pārāk augstu un šauteņu lādiņi to nesasniegs.

CCN arī vēsta, ka lidojumu izsekošanas tīmekļa vietnēs, kurās redzama militāro lidmašīnu kustība, sestdien redzami vairāki ievērības cienīgi lidojumu profili, kas atbilst paredzamajai aizdomās turētā Ķīnas spiegu balona trajektorijai. Pentagons gan nav apstiprinājis šajā rajonā esošu ASV militāro lidmašīnu saistību ar spiegošanas balonu.

ASV Federālā aviācijas pārvalde pirms gaisa balona notriekšanas trīs lidostās Karolīnā izdeva rīkojumu par ielidojošo un izlidojošo reisu apturēšanu, lai šādi atbalstītu Aizsardzības departamenta drošības centienus, kā arī slēdza gaisa telpu, vēsta CNN.

Amatpersona pateica, ka balons lidojis virs ASV ziemeļrietumu daļas, kur atrodas slepenas aviobāzes un stratēģisko raķešu pazemes glabātavas.

"Ir skaidrs, ka šis balons paredzēts novērošanai un pašreizējā lidojuma ceļā tas lido virs vairākiem slepeniem objektiem," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.


Pentagons tomēr neuzskata, ka šis balons radītu sevišķi nopietnus izlūkošanas draudus.

Balons ielidoja ASV gaisa telpā "pirms vairākām dienām", bet ASV izlūkdienesti to izsekoja jau labu laiku pirms tam. Pēc Baidena pieprasījuma izskatīt variantus, ko darīt ar to, Ostins, kurš atradās Filipīnās, apspriedās ar Pentagona augstākajām amatpersonām.

Šīs apspriešanās laikā iznīcinātāji aizlidoja izpētīt šo balonu, kamēr tas atradās virs Montānas štata.

Ķīna ir sūtījusi novērošanas balonus uz ASV arī iepriekš, bet šī ir pirmā reize, kad kāds no tiem tik ilgi atradies ASV gaisa telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!