Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kuram pirms dienas konstatēta inficēšanās ar Covid-19, piektdienas vakarā nogādāts slimnīcā. Kā sestdienas rītā vēsta pasaules mediji, sagaidāms, ka slimnīcā viņš uzturēsies vairākas dienas.

Vēl pirms došanās uz slimnīcu Tramps no Baltā nama ierakstījis video vēstījumu, sakot, ka viņam klājas labi.

BBC vēsta, ka prezidentam pēc tam, kad apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, vēl Baltajā namā injicēts eksperimentālu zāļu kokteilis.

Baltā nama paziņojumā vēstīts, ka prezidents jūtas noguris, bet ir labā noskaņojumā, un nogādāts slimnīcā piesardzības dēļ. Tramps ievietots militārā hospitāļa palātā, kur ASV prezidenti parasti veic ikgadējās veselības pārbaudes.

Prezidenta ārsts Šons Konlijs savā jaunākajā ziņojumā pavēstījis, ka prezidentam klājas labi un nav vajadzīga papildu skābekļa padeve. Trampa simptomi tiek raksturoti kā viegls drudzis un klepus, ziņo ārvalstu mediji.

Prezidenta ārstēšanā ir izmantots eksperimentāls zāļu kokteilis un uzsākta terapija ar pretvīrusa medikamenta remdesivīru. Šis medikaments, kā pierādīts pētījumos, traucē vīrusa spējai vairoties un var samazināt simptomu esamības laiku. Prezidents arī saņem virkni vitamīnu un minerālvielu.

Tramps ir 74 gadus vecs vīrietis ar lieko svaru, un tādi cilvēki ir Covid-19 riska grupā, norāda eksperti. Melānijai Trampai ir 50 gadu, viņas simptomi tiek raksturoti kā viegls klepus un galvassāpes.

Prezidenta vēlēšanu kampaņas menedžeris Bils Stepjens un viņa padomniece Keliana Konveja arī inficējušies ar Covid-19, vēsta "The New York Times".

BBC vēsta, ka piektdienas pēcpusdienā Tramps, tērpies uzvalkā un ar sejas masku, pāri Baltā nama zālāja devies uz helikopteru, lai dotos īsā lidojumā līdz Voltera Rīda Nacionālajam Militārajam hospitālim Vašingtonas pievārtē. Viņš žurnālistiem pamājis un rādījis augšup vērstus īkšķus, taču nav sarunājies.

Video vēstījumā Tramps saka: "Domāju, ka man klājas labi. Bet mēs pārliecināsimies, ka lietas strādā. Pirmajai lēdijai klājas ļoti labi. Liels paldies visiem".

Ietekmē politiku

Līdz ASV prezidenta vēlēšanu sākumam atlicis tieši mēnesis, taču prezidenta slimība var ietekmēt ne tikai vēlēšanu kampaņas gaitu, bet arī tuvākajā laikā plānoto ASV Augstākās tiesas tiesneša apstiprināšanas procesu, jo drīz pēc tiesneses Rutas Beideres-Ginzbergas aiziešanas mūžībā Tramps jau izvirzīja jaunu kandidāti.

Vienlaikus ar Trampu un viņa dzīvesbiedri ar Covid-19 inficējusies virkne amatpersonu prezidenta tuvākajā apkārtnē un republikāņu partijas vadībā. Ar vīrusu gan nav inficējies Trampa pusaugu dēls Barons un meita Ivanka ar vīru Džaredu Kušneru, kaut abi strādā prezidenta komandā.

Arī viceprezidents Maiks Penss un viņa sieva nav inficējušies ar Covid-19. Saskaņā ar ASV likumu gadījumā, ja prezidents slimības dēļ nespēj pildīt savus amata pienākumus, viņa pilnvaras tiek uz laiku nodotas viceprezidentam.

Politikas eskperti pēc ziņām par Covid-19 izplatību ASV varas gaiteņos norāda, ka tā ir krīze, kas vēršas plašumā ar katru stundu, jo ir skaidrs, ka Covid-19 perēklis radies ASV valdības pašā centrā.

Trampa konkurents prezidenta vēlēšanās Džo Baidens ar dzīvesbiedri novēlējuši prezidentam ātru atlabšanu, un demokrātu kampaņu uz laiku atteikusies no reklāmām, kas negatīvi raksturo Trampu.

Kongresa Pārstāvju palātas spīkere, demokrāte Nensija Pelozi sacījusi, ka viņas lūgšanas par prezidenta atlabšanu pastiprināsies, kā arī paudusi cerību, ka šis gadījums būs mācība valstij.

ASV ir reģistrēti 7,3 miljoni Covid-19 inficēto un 208 tūkstoši mirušo, kas ir lielākais skaits no visām pasaules valstīm.

Pasaules līderi novēl atveseļoties

Pasaules valstu un starptautisko organizāciju vadītāji ir novēlējuši ASV prezidentam Donaldam Trampam un viņa sievai Melānijai ātru atveseļošanos pēc prezidenta paziņojuma, ka viņi atrodas karantīnā pēc pozitīviem jaunā koronavīrusa testiem.

"Esmu pārliecināts, ka jums piemītošā dzīves enerģija, gara mundrums un optimisms palīdzēs jums tikt galā ar šo bīstamo vīrusu," paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Protams, mēs vēlam prezidentam Trampam ātru un vieglu atveseļošanos," žurnālistiem sacīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs "sūta savus vislabākos vēlējumus prezidentam Trampam un pirmajai lēdijai Melānijai Trampai uz ātru un pilnīgu atveseļošanos", pavēstīja Gutērreša preses sekretārs Stefans Dižarriks.

"Pilnīgu un ātru atveseļošanos" Trampu pārim novēlēja arī Pasaules Veselības organizācijas vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss, neraugoties uz Trampa lēmumu par ASV izstāšanos no šīs organizācijas.

"Novēlu @realDonaldTrump un @FLOTUS ātru atveseļošanos. [Cīņa pret] Covid-19 ir cīņa, ko mēs visi turpinām izcīnīt. Nav svarīgi, kur mes dzīvojam," tviterī rakstīja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apliecināja, ka jūt līdzi "prezidentam un pirmajai lēdijai". "Viņš tiešām cer, ka viņi iespējami drīz atveseļosies," vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

"Mani vislabākie novēlējumi prezidentam Trampam un pirmajai lēdijai. Ceru, ka viņi ātri atveseļosies no koronavīrusa," tvītoja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, kurš aprīlī pēc inficēšanās ar Covid-19 pavadīja trīs naktis intensīvā aprūpē.

"Mīļais Donald, mani vislabākie novēlējumi jums un Melānijai, kas tagad kopā cīnāties pret vīrusu. Es un Brižita domājam par jums abiem un izsakām mūsu visdraudzīgāko atbalstu. Palieciet stipri," paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Es sūtu Donaldam un Melānijai visus manus vislabākos novēlējumus. Es ceru, ka viņi atveseļosies no koronavīrusa infekcijas un drīz atkal būs veseli," Vācijas kancleres Angelas Merkeles vārdā tvītoja viņas preses sekretārs Štefens Zeiberts.

"Es novēlu pilnīgu & ātru atveļošanos @realdonaldtrump & @FLOTUS. #COVID19 ir vispasaules pandēmija, pret kuru mums visiem jācīnās kopā," paziņoja Austrijas kanclers Sebastians Kurcs.

Ātru izveseļošanos Trampu pārim novēlēja arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo, Indijas premjers Narendra Modi, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi, Jordānijas karalis Abdallāhs II, Dienvidkorejas prezidents Mūns Džēins, Polijas prezidents Andžejs Duda, Kolumbijas prezidents Ivans Duke un citi līderi.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps un viņa sieva Melānija Trampa inficējušies ar jauno koronavīrusu, ko sociālajā tīklā "Twitter" apstiprināja pats prezidents.

Trampu pāris Covid-19 testu veica pēc tam, kad vienai no ASV prezidenta padomniecēm – Hopai Hiksai – konstatēja inficēšanos ar šo vīrusu.

Prezidents Tramps ir 74 gadus vecs. Pasaules Veselības organizācijas mājaslapā noradīts, ka saslimšana ar Covid-19 nereti ir smagāka cilvēkiem, kuri ir vecāki par 60 gadiem. Paziņojot par savu inficēšanos ar Covid-19, Baltā nama saimnieks mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja, ka viņš un viņa sieva Melānija nekavējoties sāks ievērot karantīnu un atveseļošanās procesu.

Trampa ārsts Šons Konlijs nāca klajā ar paziņojumu, sakot, ka prezidents un viņa sieva šobrīd jūtas labi un ka viņi atveseļošanās laikā plāno palikt mājās Baltajā namā. Tāpat Konlijs vēstījis, ka prezidents atveseļošanās laikā turpinās pildīt savus pienākumus bez traucējumiem, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Trampa inficēšanās ar Covid-19 prezidentam sagādā arī virkni politisku izaicinājumu. Atrodoties karantīnā, viņš nevarēs organizēt savas kampaņas mītiņus. Tāpat šobrīd valda neskaidrība par to, vai viņš varēs piedalīties 15. oktobrī plānotajās prezidenta amata kandidātu debatēs.

ASV prezidenta vēlēšanas paredzētas 3. novembrī. Aptaujas rāda, ka favorīts cīņā par Baltā nama atslēgām šobrīd ir Trampa konkurents Džo Baidens no Demokrātiskās partijas.

Vēstīts, ka ASV prezidents Tramps ceturtdienas vakarā paziņojis, ka viņš ievēros karantīnu, jo vienai no viņa padomniecēm konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Hiksai, "kas tik smagi strādā, pat atsakoties no visīsākā pārtraukuma, tikko bijis pozitīvs Covid-19 tests. Briesmīgi!" iepriekš tviterī pavēstījis Tramps.

Kā ziņots, Hiksa otrdien kopā ar Trampu bija prezidenta lidmašīnā "Air Force One", ar kuru Tramps devās uz Klīvlendu, lai piedalītos pirmajās prezidenta vēlēšanu debatēs ar Džo Baidenu.

Hiksa bija kopā ar Trampu arī trešdien helikopterā "Marine One", kad Tramps pēc mītiņa Minesotas štatā lidoja atpakaļ uz Balto namu.

Tramps ir izteicies, ka jaunā koronavīrusa pandēmijā, kas prasījusi vairāk nekā 200 000 amerikāņu dzīvības, ASV ļaunākais jau ir aiz muguras. Viņš reti valkā sejas masku, atzīmējot, ka viņam bieži tiek veikti Covid-19 testi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!