Laikā, kad uz ASV ekrāniem tiek demonstrēta filma "Frosts/Niksons" par Votergeitas skandālu, kas 1974.gadā lika prezidentam Ričardam Niksonam atstāt prezidenta amatu, Niksona prezidenta bibliotēka un ASV Valsts arhīvs publicējuši gandrīz 200 stundu ilgus audioierakstus un 90 000 lappušu teksta, kas saistīti ar šo skandalozi pazīstamo valsts vadītāju, ziņo "ABC News".
Kasetes, kurās ierakstīti vairāk nekā 1300 sarunu, dos iespēju uzlabot priekšstatu par 37.ASV prezidenta attieksmi pret karu Vjetnamā. Sarunas tika ierakstītas 1972.gada novembrī un decembrī drīz pēc tam, kad Niksons tika atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā.

ASV prezidentu reitingā Niksons ieņem sesto vietu - no beigām.

Sarunā ar savu palīgu ārpolitikas jautājumos Henriju Kisindžeru 1972.gada 12.decembrī, tikai divas nedēļas pirms Ziemeļvjetnamas masveidīgās bombardēšanas 1965.-1973.gada kara noslēguma fāzē, Niksons pauda bažas par to, ka Kongress atteiksies turpmāk finansēt karadarbību. "Ko tad mēs darīsim?" viņš jautāja. "Vainosim demokrātus," atbildēja nākamais valsts sekretārs.

Ziemeļvjetnamas komunistus Kisindžers nodēvēja par "netīriem izdzimteņiem", taču teica, ka viņi ir gatavi ātri atrisināt konfliktu. Niksons norādīja, ka riskēt nedrīkst, un ierosināja sākt aktīvas "darbības": organizēt masveidīgas bombardēšanas, kas liks Vjetkongam aktivizēt miera sarunas.

"Ziemassvētku bombardēšanas" sākās 1972.gada 18.decembrī. Operācija "Linebacker II" bija visplašākā kopš Otrā pasaules kara: 188 amerikāņu lidmašīnas iznīcināja desmitiem rūpniecības un infrastruktūras objektu Hanojas un Haifonas rajonā. Vienlaidu uzlidojumos gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku.

Publiskotie materiāli ir pēc kārtas divpadsmitais ar Niksona administrāciju saistītais dokumentu krājums, kas nodots atklātībai kopš 1980.gada, ziņo aģentūra ITAR-TASS. Visi "pēdējā izlaiduma" audioieraksti pieejami internetā Niksona prezidenta bibliotēkas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!