Foto: U.S. Navy

ASV karaflote pirmdien ūdenī ielaidusi savā vēsturē lielāko un dārgāko eskadras mīnu kuģi (destroyer), kas paredzēts dažādiem uzdevumiem, tai skaitā jūras kājnieku atbalstīšanai slepenās misijās, vēsta raidsabiedrība RT.

"USS Zumwalt" ir 30 metrus garāks par pašreiz amerikāņu flotes rīcībā esošajiem šīs klases kuģiem, tā īpašā forma novirza radaru signālus. Eskadras mīnu kuģis ir bruņots ar uzlabotām vadāmām raķetēm, bet īpaši draudīgu to padara jauna tipa artilērija, kas reaktīvus šāviņus var nogādāt līdz mērķim 160 kilometru attālumā.

""Zumwalt" koncepts ir sava veida tilts starp pagātnes tradīcijām un jauno tīkla karadarbības pasauli, un precīzi vadāmu munīciju," telekanālā "Fox News" skaidroja aizsardzības analītiķis Lorens Tomsons.

Daudzas no kuģa funkcijām ir pilnībā automatizētas. Kuģi vada tik daudz datoru, ka uz klāja ir nepieciešama tikai 158 cilvēku liela komanda, kamēr tipiskajos eskadras mīnu kuģos ir gandrīz divas reizes vairāk jūrnieku.

Sarežģīto tehnoloģiju daudzums tik ievērojami ir ietekmējis kuģa uzbūvēšanas izmaksas, ka dažas flotes amatpersonas projektu ir mēģinājušas apturēt. Tomēr galu galā vienkārši samazināts plānotais kuģu skaits – tā vietā, lai būvētu 20, flote varētu apstiprināt tikai trīs šādu kuģu izgatavošanu.

Kuģis izmaksā vairāk nekā 3,5 miljardus dolāru (1,8 miljardi latu).

Oficiālā kuģa iesvētīšanas ceremonija bija plānota oktobrī, taču ASV valdības daļējās darbības apturēšanas dēļ oktobra sākumā, tā ir pārcelta uz pavasari.

Kuģis ir nodēvēts par godu admirālim Zumvaltam, kurš kalpoja Otrā pasaules kara laikā, pirmais dienestam uz kuģiem nozīmēja sievietes un cīnījās pret rasu diskrimināciju karaflotē, informē RT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!