Foto: AFP/Scanpix

Atceļā no Eiropas uz ASV pazudusī Savienoto Valstu raķete "Hellfire" atradusies Kubā, ceturtdien vēsta laikraksts "Wall Street Journal", norādot, ka ASV amatpersonas ir satrauktas par to, ka informācija par militāro tehnoloģiju var nonākt Ķīnas, Krievijas vai Ziemeļkorejas rīcībā.

Kaut arī raķetei nav bijusi uzmontēta kaujas galviņa, ASV izmeklētāji sākuši pārbaudi par to, vai tās nonākšana Kubā ir noziedzīgu darbību rezultāts, vai arī vienkārši kļūdu virkne. Tipa "gaiss-zeme" raķete domāta helikopteru bruņojumam.

Neraugoties uz atkusni Kubas un ASV attiecībās, Vašingtona tā arī nav spējusi atgūt savu raķeti, laikrakstam atzinuši anonīmi avoti.

ASV neuztrauc tas, ka Kuba varētu izjaukt raķeti, bet gan, ka Havana varētu dalīties tehnoloģijās ar ASV sāncenšiem Ķīnu un Krieviju vai pat Ziemeļkoreju.

Raķetes garais ceļojums sākās 2014.gada sākumā, kad ASV bruņojuma uzņēmums "Lockheed Martin" to no Orlando starptautiskās lidostas nosūtīja uz Spāniju, kur tā tika izmantota NATO manevros.

No Spānijas tai bija jānokļūst atpakaļ ASV, bet jau ceļojuma sākumposmā to cits citam nodeva vairāki transporta uzņēmumi.

To, ka raķete pazudusi, pirmās pamanījušas amatpersonas, kurām vajadzēja gādāt par tās nogādāšanu no Madrides.

Tās konstatējušas, ka raķete iekrauta lidsabiedrības "Air France" kravas automašīnā, kas to nogādājusi Parīzē Šarla de Golla lidostā, bet tur tā iekrauta šīs lidsabiedrības lidmašīnā, kas devusies tālāk uz Kubu.

Kad raķetes atrašanās vieta noskaidrota, tā jau bijusi ceļā uz Havanu, kur kāda vietējā amatpersona pamanījusi marķējumu kastes un to konfiscējusi.

Uzņēmums "Lockheed Martin" informējis ASV Valsts departamentu par šo negadījumu 2014. gada jūnijā, kad tas atskārtis, ka raķete pazudusi.

Lietu izmeklē ASV Tieslietu ministrija.Ja raķete tiešām ir nonākusi Kubā, pārkāpts ir gan Bruņojuma eksporta kontroles likums, gan Kubai noteikto sankciju likumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!