Foto: Reuters/Scanpix
Aiovas štatā otrdien notika pirmās priekšvēlēšanas Republikāņu partijas kandidāta izvirzīšanai ASV prezidenta vēlēšanām 6.novembrī, un saskaņā ar galīgajiem rezultātiem tajās uzvarējis bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs.

Rezultāti liecina, ka Romnijs tikai ar astoņām balsīm pārspējis savu tuvāko sāncensi bijušo senatoru no Pensilvānijas Riku Santorumu.

Romnijs ieguvis 30 015 balsis, bet Santorums - 30 007 balsis.

Katrs no viņiem ieguvis 25% balsu. Trešajā vietā ir kongresmenis no Teksasas Rons Pols ar 21% balsu.

Aiovā republikāņu priekšvēlēšanām bija izveidoti 1774 balsošanas iecirkņi.

Romnijam ir labas izredzes uzvarēt otrajās republikāņu priekšvēlēšanās, kas 10.janvārī notiks Ņūhempšīras štatā.

Pols ir populārs Teksasā, bet viņam ir sliktas izredzes citos štatos.

Santorumam ir pamatīgi jāpacīnās, lai varētu konkurēt ar Romniju valsts mērogā.

Republikāņu partijas atbalstītāji priekšvēlēšanās balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Barakam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu. Republikāņu kandidāts 6.novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām tiks paziņots augustā Republikāņu nacionālajā konventā, kurā Aiovu pārstāvēs 25 delegāti.

Republikāņu priekšvēlēšanās Aiovā bija pavisam septiņi pretendenti - Romnijs, Pols, Santorums, bijušais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs, Teksasas gubernators Riks Perijs, kongresmene no Minesotas Mišela Bahmane un bijušais Jūtas gubernators Džons Hantsmens. Gingričs ieguvis 13%, Perijs - 10%, Bahmane - 5%, bet Hantsmens - 1% republikāņu balsu Aiovā.

Perijs, kurš pēc iegūto balsu skaita ir piektajā vietā, paziņoja, ka viņš atgriezīsies Teksasā un pārdomās, vai ir vērts turpmāk piedalīties šajā priekšvēlēšanu cīņā. Pols un Gingričs solīja turpināt priekšvēlēšanu cīņu. Sestās vietas ieguvēja Bahmane aicināja medijus neizdarīt secinājumus par potenciālo republikāņu kandidātu no Aiovas priekšvēlēšanu rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!