Foto: Reuters/Scanpix
ASV Luiziānas štatā sestdien notika republikāņu priekšvēlēšanas, kurās pārliecinoši uzvarēja bijušais senators no Pensilvānijas Riks Santorums, atstājot otrajā vietā Masačūsetsas štata gubernatoru Mitu Romniju.

"Mūsu kampaņa veido vēsturi," Santorums pavēstīja e-pasta vēstulē saviem piekritējiem drīz pēc tam, kad ASV mediji ziņoja par viņa uzvaru Luiziānā.

Pēc balsu saskaitīšanas 100% balsošanas iecirkņu Santorums ieguvis 49,1% balsu, Romnijs - 26,6%, bijušais Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs - 15,9%, bet kongresmenis no Teksasas Rons Pols - 6,1% balsu.

Nobalsojušo aptaujas liecināja, ka Romniju Luiziānā atbalstījušas tikai nedaudzas balsotāju kategorijas, tostarp tie, kas pelna vairāk nekā 200 tūkstošus ASV dolāru gadā, un tie, kas nav baltie evaņģēliskie kristieši.

Iepriekšējās republikāņu priekšvēlēšanas notika otrdien Ilinoisas štatā, un tajās uzvarēja Romnijs, atstājot otrajā vietā Santorumu.

Republikāņu partijas atbalstītāji štatu priekšvēlēšanās vai priekšvēlēšanu sapulcēs balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Barakam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu. Republikāņu kandidāts 6.novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām oficiāli tiks paziņots augusta beigās Republikāņu nacionālajā konventā.

Lai iegūtu Republikāņu partijas nomināciju prezidenta amatam, ir nepieciešams 1144 delegātu atbalsts nacionālajā konventā. Jau notikušajās priekšvēlēšanās un priekšvēlēšanu sapulcēs Romnijs ir nodrošinājis sev 568 delegātu atbalstu, Santorums - 273, Gingričs - 135, bet Pols - 50 delegātu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!