Foto: Reuters/Scanpix

ASV republikāņu senators, bijušais ASV prezidenta kandidāts Džons Makeins pirmdien aicināja ASV veikt uzlidojumus Sīrijas valdības spēkiem, lai aizsargātu apdzīvotās vietas no šo spēku uzbrukumiem un radītu drošus patvērumus Sīrijas režīma oponentiem.

Makeins, kurš 2008.gadā ASV prezidenta vēlēšanās zaudēja demokrātam Barakam Obamam, bet tagad vada Senāta bruņoto spēku komiteju, sacīja, ka Baltais nams "pelna lielu atzinību" par savu lomu globālajos centienos izolēt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, tomēr ir laiks "jaunai politikai".

Makeins nāca klajā ar šo aicinājumu laikā, kad Sīrijas spēki bombardēja Rastanas pilsētu, turpinot asiņainas represijas pret protestiem, kuri sākās pagājušā gada martā.

"Laiks izsīkst. Militāras palīdzības sniegšana "Brīvajai Sīrijas armijai" un citiem opozīcijas grupējumiem ir nepieciešama, bet tik vēlu ar to vien nepietiek, lai apturētu slaktiņu un glābtu nevainīgas dzīvības," sacīja Makeins savos izteikumos Senātā.

"Vienīgais reālistiskais veids, lai to izdarītu, ir ar ārvalstu gaisa spēku," teica Makeins, aicinot ASV šādos uzlidojumos iesaistīt arī arābu valstis, partnerus Eiropas Savienībā un NATO, sevišķi Sīrijas kaimiņvalsti Turciju.

Makeins sacīja, ka ASV pēc Sīrijas opozīcijas lūguma "vajadzētu vadīt starptautiskus centienus svarīgu apdzīvoto vietu aizsargāšanai Sīrijā, sevišķi ziemeļos, ar uzlidojumiem Asada spēkiem". "Ir skaidrs, ka ASV tādēļ būs jāneitralizē ienaidnieka pretgaisa aizsardzība vismaz daļā valsts," teica Makeins.

Viņš sacīja, ka Asada palikšana pie varas būtu ASV "stratēģiska un morāla sakāve", tāpēc vajadzīga ASV militāra rīcība, lai panāktu varas nodošanu Sīrijā sarunu ceļā.

Makeins pauda uzskatu, ka ASV gaisa spēku aizsargāti drošie patvērumi ļautu "Brīvajai Sīrijas armijai" un citiem bruņotiem opozīcijas grupējumiem organizēties, kā arī dotu iespēju piegādāt humāno un militāro palīdzību.

"[Šie grupējumi] ir guvuši mūsu cieņu, un tagad tiem vajadzīgs mūsu atbalsts, lai tie pabeigtu iesākto. Sīrijas tauta ir pelnījusi gūt panākumus, un mēs tiksim apkaunoti, ja tiem nepalīdzēsim," sacīja Makeins.

Līdz šim ne Obamas administrācija, ne demokrātu kongresmeņi nav izteikušies par iespējamu militāru rīcību Sīrijā.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kurš asiņaini apspiež šos nemierus. ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajās lietās Lins Pasko paziņojis, ka nemieros Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 7500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!