Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropai nevajag atvieglot sankcijas, ko tā piemērojusi Krievijai, otrdien norādījusi augsta ranga ASV amatpersona, brīdinot, ka Maskava rada "skaidras un pašreizējas" briesmas Rietumiem, kas kļūst tikai lielākas.

Vašingtona vēlas, lai Eiropas Savienības (ES) valstis saglabā stingras sankcijas pret Krieviju, kas tai tika piemērotas par Krimas okupāciju un jaukšanos Austrumukrainā. Itālijas valdība savukārt izteikusies par labu sankciju atvieglošanai.

Itālijas iekšlietu ministrs un vicepremjers Mateo Salvīni pagājušajā mēnesī vizītē Maskavā nosodīja Rietumu sankciju "trakumu" pret Krieviju un asi kritizēja ES politiku.

ASV Valsts sekretāra politikas plānošanas biroja direktora vietnieks Deivids Teslers žurnālistiem Briselē sacīja, ka ASV tiek apsvērta papildu sankciju piemērošana Krievijai saistībā ar bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu Lielbritānijā.

Teslers sacīja, ka sankciju panākumi ir atkarīgi no ciešas sadarbības ar Eiropu, un viņš pēdējos 18 mēnešus ir braukājis pa Eiropas galvaspilsētām, lai aizstāvētu šo ideju.

"Mūsu sankcijām jāpaliek stiprām, kamēr mēs redzēsim vēlamās izmaiņas Maskavas uzvedībā," sacīja Teslers, uzsverot, ka ASV netic sankciju atvieglošanai, kamēr Krievijas uzvedība nebūs pilnībā mainījusies un Maskava nebūs izpildījusi savas saistības.

Teslers sacīja, ka nesen apmeklējis Austriju, kuras valdība tiek uzskatīta par diezgan labvēlīgi noskaņotu Maskavai un kuras ārlietu ministre savās kāzās šovasar dejoja ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un tālāk dosies uz Romu.

Papildus Ukrainas konfliktam un Skripaļu lietai Rietumi tur aizdomās Krieviju arī par jaukšanos ASV un vairāku Eiropas valstu vēlēšanās, izmantojot dezinformācijas kampaņas un kiberuzbrukumus.

Krievijas kiberkampaņa nonāca mediju uzmanības centrā pagājušajā mēnesī, kad Nīderlande izjauca Krievijas aģentu ieceri sarīkot kiberuzbrukumu Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) Hāgā.

Neskatoties uz sankcijām, Vašingtona uzskata, ka Krievijas radītie draudi kļūst tikai nopietnāki, norādīja Teslers.

"Tās mums nav teorētiskas debates, par kurām varam tāpat parunāt, - tās ir skaidras un pašreizējas briesmas," ar ko mums jācīnās, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!