Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV sākušas ieviest pret Krieviju sankcijas, par kurām G7 līderi nupat vienojās samitā Vācijā.

Jaunākie pasākumi būs vērsti pret Krievijas aizsardzības nozari un ierobežos Krievijas zelta importu.

Jauno sankciju mērķis ir ierobežot Krievijas iespējas izstrādāt un izvietot ieročus un tehnoloģijas, kas tiek izmantotas karā pret Ukrainu, norādīja ASV Finanšu ministrija.

Sankcijas vērstas pret Krievijas bruņojuma ražošanas un tirdzniecības korporāciju "Rosteh" un citām kompānijām, kas ir būtiskas Krievijas aizsardzības nozarei, kā arī armijas vienībām un virsniekiem, kas tiek turēti aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā, skaidroja ministrija.

"Mēs vēlreiz apstiprinām savu apņemšanos strādāt kopā ar mūsu partneriem un sabiedrotajiem, lai ieviestu papildu bargas sankcijas, reaģējot uz Krievijas karu pret Ukrainu," pavēstīja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena.

"G7 dalībvalstu plašās daudzpusējās saistības un darbības šonedēļ vēl vairāk liedz Krievijas Federācijai piekļuvi tehnoloģijām, kas ir kritiski svarīgas viņu armijai," sacīja ministre, piebilstot, ka tās vēl vairāk iedragās Krievijas prezidenta Vladimira Putina spējas turpināt karu pret Ukrainu.

ASV piemērojušas sankcijas vēl 70 uzņēmumiem un 29 personām, kam iesaldēti visi viņu līdzekļi ASV. Sankcijām pakļauto personu vidū ir televīzijas programmu vadītāja Tina Kandelaki, bijušais aizsardzības ministrs Anatolijs Serdjukovs un viņa ģimenes locekļi. ASV pilsoņiem un uzņēmumiem aizliegts iesaistīties darījumos ar sankcijām pakļautajiem uzņēmumiem un personām.

Tai skaitā sankcijas piemērotas Krievijas Apvienotajai aviobūves korporācijai, kompānijai "Tupolev", ASV cenšoties vājināt Krievijas spējas turpināt gaisa uzbrukumus Ukrainai.

ASV arī vērsīsies pret Krievijas pilsoņiem, kas cenšas apiet esošās sankcijas, "slēpti" iegādājoties ASV, Japānas un Eiropas aizsardzības komponentus.

Sekojot G7 samitā pieņemtajiem lēmumiem, ASV arī aizliegušas importēt Krievijas zeltu, bet aizliegums neattieksies uz Krievijas zeltu, kas jau atrodas ārpus Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!